Здраве и красота

Профилактичен преглед може да предотврати рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е един от трите вида рак, които са най-често срещани в страната ни

21.06.2013г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Често подминаваме важни въпроси, свързани с нашето здраве и по-специално тези със здравето на жената. Забързаното ежедневие отвлича вниманието ни и нерядко не забелязваме това, което ни подсказва тялото. Пропускаме и профилактичните прегледи.

Свързани статии

Ракът на маточната шийка е един от трите вида рак, които са най-често срещани в страната ни. Той често протича без симптоми в начален етап. Възможно е да имате необичайно кървене, което може да се случи след секс или след менупаузата, или пък в периода между два цикъла.

Това кървене не означава непременно че имате рак на шийката, но е добре да му обърнете внимание и да си направите преглед. Клетките, които покриват повърхността на шийката на матката с течение на годините претърпяват редица промени. В някои случаи тези променени клетки могат да се превърнат в ракови. Но навременно диагностициран, ракът на маточната шийка може да бъде успешно излекуван.

Почти всички случай на рак на маточната шийка са причинени от вируса HPV -човешки папиломен вирус, който се разпространява по полов път. Има повече от сто различни вида HPV, много от които са „безвредни“. Но има някои, които нарушават нормалната функция на клетките на маточната шийка.

Тук светва червената лампичка, която ни подсеща, че ако тази година не сме направили профилактичен гинекологичен преглед е време да го направим.

В днешно време превенция и профилактика са най-често срещаните термини, когато говорим за здраве. Значат едно и също.

В България няма национална програма за превенция на рак на шийката на матката, за разлика от Австрия, Великобритания, Финландия. Страната ни попада в групата на Литва, Латвия и Румъния. В България най-голяма заболеваемост се наблюдава в областите Плевен и Пловдив.

Злокачествени генитални тумори за които все още няма превенция са рак на яйчниците, рак на маточните тръби, рак на влагалището, рак на вулватата, рак на маточното тяло.

Профилактиката се извършва на три етапа. Тя бива първична, вторична и третична. Първична е тази, която не допуска вируса причинител на заболяването. Вторична е когато има раково или пред раково състояние и третична, когато има наличие на заболяване и то се третира така, че да не даде усложнения.

Изграждането на национална програма за превенция на рак на маточната шийка е въпрос на държавна политика. Профилактичният преглед е въпрос на здравна култура.

Коментирай