Здраве и красота

Домашна грижа помага при стрии

Яжте храни богати на витамин С и Е

01.07.2013г. / 13 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Стриите са кожен проблем, който въпреки правилното хранене и грижа за кожата биха могли да се появят. Обикновено казваме, че кожата е склонна към тяхното образуване. Най-често те се появяват по корема, ханша, гърдите, горната част на ръцете, бедрата, дупето.

Свързани статии

Появяват се по време на бременност, при резки промени в теглото и нерядко през пубертета. Няма как да премахнем вече появилите се стрии. Някои козметични салони предлагат скъпоструващи процедури, които не дават пълна гаранция за тяхното премахване. Но има няколко основни правила, които е добре да следваме, за да предотвратим появата им и да намалим тяхната видимост.

Трябва да следим теглото си. Стриите се повяват именно когато кожата се разтяга много бързо. Ако сте бременна, трябва да внимавате колко бързо качвате килограми. Драстичните диети също имат отрицателен ефект върху кожата.

Пийте много вода.

Всекидневно мажете тялото с хидратиращи кремове.

Не забравяйте да консумирате и храни, които са богати на витамин C и E.

Предлагат се различни кремове и масла, които са направени с цел да намалят или заличат вече появилите се стрии. Повечето от тях наистина имат благоприятен ефект, стига да ги използвате редовно.

Ако имате възможност да посещавате процедури по масаж на тялото, това допълнително ще стегне и направи кожата еластична.

Масло от ший и бадемово масло се препоръчват за поддържане на здрава и хубава кожа на тялото. Може да пробвате да мажете кожата и с мед.

Ето две лесни рецепти, които да приготвяте и нанасяте върху кожата за оптимална грижа. Ако сте бременна, задължително се консултирайте с лекар.

Към 15 капки олио от бадеми, авокадо и жожоба добавете седем капки лавандулово олио и пет капки масло от лайка. Всички съставки се смесват и се нанасят с леки масажни движения.

Друга рецепта за домашна грижа:

  • две супени лъжици зехтин
  • една супена лъжица гел от алое вера
  • шест капсули витамин E
  • четири капсули витамин A

Всички съставки се смесват и може да ги съхранявате в буркан, който да държите в хладилника. Всекидневно масажирайте кожата.

Коментирай