Здраве и красота

Как да избираме слънцезащитен крем?

Не излизайте без слънцезащитен продукт с висок фактор

04.07.2013г. / 09 05ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Всички вече сме наясно, че без слънцезащитен крем в днешно време ни грозят ужасни опасности на плажа, в планината и дори на връщане от работа. Странно как само за 10 – 20 години нещата се промениха драстично. Когато нашите родители са били деца, въобще не са знаели какво е слънцезащитен продукт, ние като че ли като деца имахме някаква представа, но повечето от нас не го използваха. Докато днес изпадаме в шок и ужас, ако не купим заветната тубичка. И каквото и да напиша по-надолу за това как да избираме слънцезащитни кремове е ясно, че винаги се презастраховаме – купуваме най-високия фактор от марката, на която имаме най-голямо доверие към момента и това е.

И дори и да подозираме, че сме манипулирани, никой не иска на собствен гръб да провери дали наистина козметичните фирми преувеличават вредата от слънчевите лъчи, всеки се презастрахова, защото рак на кожата звучи ужасно. А ни трябва само това, за да хукнем към близката аптека и да купим няколко тубички.

Важно е обаче да знаем, че UV лъчите са 2 вида – UVA и UVB. И двата вида лъчи са вредни, но:

UVA са с по-голяма дължина на вълната. Благодарение на тях почерняваме по-бързо, но и придобиваме доволно количество бръчки. Те проникват дълбоко в кожата и могат да причинят рак.

UVB са с по-къса вълна, по-силни са, но пък се абсорбират от атмосферата. Отново причиняват слънчево изгаряне и могат да доведат до рак на кожата.

Знаейки това, когато избирате кремове против слънце, гледайте на етикета да пише, че предпазват и от двата вида лъчи.

Свързани статии

Другото, което трябва да гледаме е слънцезащитният фактор (SPF).
Колкото по-висок е факторът, толкова е по-ефективен продуктът.

Обикновено

SPF 20 се препоръчва за ежедневна употреба, когато дори нямаме намерение да се излагаме на слънце.

SPF 30 е подходящ за по-тъмна кожа и за по-дълъг престой на открито.

SPF 50 и по-висок се препоръчва за по-светла кожа, за деца и за времето, когато се излагаме продължително на слънце.

Но веднъж намазвайки се не значи, че сме се защитили за целия ден.

Седейки под чадъра не сме в безопасност.

Можем лесно да пресметнем, използвайки продукт с определен фактор, колко време ще можем да разчитаме на неговото действие.

Умножаваме числото на индекса по 10 и получаваме минутите на защита, които продуктът ни гарантира. След изтичането им, ако искаме да подновим действието, трябва да се намажем отново. Жалко, че за целта не можем да пуснем SMS и като изтече времето да ни напомни. Е, не е станало търсено, не се е сетил някой, че може да събира пари от загорели дами по плажа.

Например: SPF 30 х 10 = 300 минути = 5 часа.

Това е класическата формула, по която ни съветват да използваме слънцезащитните продукти.

Честно казано, както се казва – парен каша духа – прегорял на плажа има обица на ухото и т. н. народни мъдрости. За да ви е мирна главата и здрава кожицата, след всяко влизане във водата се мажете с плажно масло, олио или каквото си носите. А дори и да не влизате във водата е добре да си слагате на всеки час.

Пък формулите са да не забравяме да смятаме.

Коментирай