Здраве и красота

Специална напитка с градински чай облекчава симптомите на менопаузата

Спортувайте и спазвайте балансирана диета

07.07.2013г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Менопаузата е част от живота на всяка жена. Новината за нея се посреща с притеснение, неразбиране и куп симптоми, някои от които нарушават нормалния начин на живот. Много жени в такова състояние вече прибягват и до хормонално заместителна терапия.

Проучвания сочат, че дамите, които през годините спазват балансирана диета и правят редовно физически упражнения, страдат от по- малко симптоми на менопаузата.

Свързани статии

Преходът към менопаузата е известен още като перименопауза, отнемащ от две до пет години и засяга всяка жена по различен начин. Разсеяност, безсъние, вагинална сухота, топли вълни, промени в настроението са само част от тези симптоми. Ежедневният стрес увеличава симптомите.

По време на менопауза надбъбречните жлези могат да произвеждат естроген – хормон, който най-често е свързван с това състояние, но те произвеждат и кортизол. Когато сме стресирани, тези жлези са заети да произвеждат кортизол и това се отразява отрицателно върху производството на естроген.

Въпреки терапиите, на които се подлагат жените в това състояние, винаги има място за натурални съставки и храни, които да помогнат да намалим неприятните топли вълни и останалите симптоми.

Рут Трикей е австрийски билкар, специализирала в здравето на жените. Тя предлага използването на някои билки и масла за намаляване на горещите вълни.

Пресни листа (около 7 на брой) от градински чай се накисват в лимонов сок за една нощ. На сутринта тази напитка се разрежда с вода на вкус и се пие. Положителните резултати идват след седмица, когато топлите вълни трябва да са по-малко и нарядко.

За спокоен сън направете топла вана, в която да сложите 15 капки масло от мента.

Намалете приема на храни, богати на захар, пийте по-малко напитки, съдържащи кофеин.

Наблегнете на зеле, кълнове от люцерна, соя, грах, маслини, нахут, зелен фасул. Спортувайте и се радвайте на живота. Жените са жени и са красиви във всяка възраст.

Коментирай