Здраве и красота

Черният пипер – ползи и употреби

Гони мравките, полезен при кашлица

10.07.2013г. / 13 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Черният пипер и солта често вървят заедно като подправки в нашата кухня. Знаем за ползите и вредите от солта, но трябва да отдадем нужното внимание и на черния пипер. Той помага при различни здравословни проблеми, както и при борбата с някои вредители.

Ето някои от ползите от тази източна подправка.

Черният пипер помага за добро храносмилане. Когато консумираме умерено от тази подправка, стомахът увеличава производството на солна киселина. Тази киселина помага за смилането на храната и предотвратява някои храносмилателни проблеми. Намалява образуването на газове в червата.

Казват, че черният пипер стимулира вкусовите рецептори, (както повечето пикантни храни и подправки), което го прави подходящ за тези хора, които страдат от анорексия.

Когато сме болни няма как да избегнем кашлицата. Тогава усещаме болки и напрежение в гърдите и казваме, че те са „задръстени“ със секрет. Към билковия чай, който си приготвяте, добавете малко смлян черен пипер. Той ще премахне жилавия секрет от дихателните пътища.

Черният пипер има антибактериални свойства. Когато се нараните, посипете върху раната малко от него. Това ще намали кръвотечението.

Държи мравките далеч от вашата кухня. Поръсете местата, от които се промъкват неканените гости с черен пипер.

Консумирайте с удоволствие и останалите видове пипер: червен, зелен, бял, но разбира се, с мярка.

Коментирай