Здраве и красота

4 стъпки за медитация по време на работа

Фокусирайте се върху дишането си

10.07.2013г. / 14 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато работим, най-важното е да бъдем спокойни, доколкото можем, за да сме пълноценни и продуктивни на работното място. Създаваме си уют чрез цветята, които поставяме в близост до нас. Опитваме се да се храним бавно и спокойно, правим чести разходки. Какво ще кажете, ако имате възможност да медитирате на работното място?

Не, няма да се наложи да сядате по земята и да заемате определени пози. Тъй като прекарваме по-голямата част от времето си на работа, трябва да релаксираме не само тялото, но и духа.

Медитацията носи много ползи. Тя може да намали стреса, увеличава нивата на щастие, увеличава способността да се концентрираме и да помним и други. Една от най-важните ползи е, че медитирането по време на работа ви позволява да енергизирате тялото и превръща работата от рутина в нещо, което ви доставя удоволствие.

  • Как да медитираме по време на работа?

Първа стъпка е да се фокусираме върху дишането. Дълбоко и спокойно дишане. Докато седите на бюрото си или се разхождате из офиса, дишайте и издишвайте бавно. Направете 10 повторения. Тези вдишвания е добре да ги правите по няколко пъти на ден. Ползите от вдишванията са за нивата на нашата концентрация. Чрез медитацията и тези дихателни упражнения, ние ще намалим стреса и тревожността и ще бъдем по-малко разсеяни. Ще „измием“ негативните мисли.

Втората стъпка е внимателност

Внимателността много прилича на медитацията с дишането, само че вместо да се концентрираме върху дишането си, ние се фокусираме само върху това, което правим. Обикновено пишейки нещо на компютъра си, ние мислим и за други неща, които не са свързани пряко с работата ни.

Почти винаги не успяваме да бъдем на 100% концентрирани върху това, което правим в момента. Има начин да повишим нашата внимателност, опитвайки се да мислим само за момента.

Ако вървим пеша мислим за това, ако пишем документ изключваме всичко, което се случва наоколо ни. Това се постига по-трудно от дишането, но постепенно, запазвайки спокойствие, нещата ще започнат да се случват.

Негативните мисли отново ще останат встрани, вашата работа ще бъде навреме изпълнена и няма да губите цял ден в напрежение, лутайки се между служебните задължения. Практиката ще ви помогне да останете балансирани с вътрешния ви свят.

Трета стъпка е медитацията чрез усмивка

Може би ще ви прозвучи изтъркано, но усмивките работят. Няма как да се видите отстрани колко сте сериозни по време на работа. Дайте си пет минути за усмивки. Не се насилвайте. Със сигурност около вас има предмети, снимки или красив пейзаж, които да провокират една хубава усмивка. Сами ще усетите как тя ви зарежда позитивно и отново сте готови да се впуснете в работата си.

Четвърта стъпка е музикалната медитация

Казват, че е добре да слушаме ромолене на дъжд, галещият шум на морето, птиците. В крайна сметка може да отделите време и за любимата музика.

Всичко, което ние преживяваме в живота, го преживяваме чрез нашия ум. Медитирайки, ние разследваме и изучаваме него. Медитацията води до разбиране и мъдрост. Тя помага да намалим стреса и да разрешаваме по-лесно трудни ситуации. След около месец редовна медитация вие ще забележите, че имате по-спокоен ум. По-стабилни сте, съсредоточени и продуктивни. Започнете от днес и направете работата ваше хоби.

Коментирай