Здраве и красота

Зъбите и венците могат да подскажат за редица здравословни проблеми

Устната кухина често се използва за диагностика на на пръв поглед несвързани с нея заболявания

12.07.2013г. / 11 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всяка част от тялото ни може да ни подскаже за евентуален здравословен проблем. Видът на кожата, здравината на ноктите, дъхът ни, състоянието на косата и други. Има изследвания, които показват връзката между пародонталните заболявания и други, както възпалителни, така и болести като диабет, сърдечносъдови заболявания и болестта на Алцхаймер.

Свързани статии

Лечението на възпалителни заболявания може да помогне за положителното повлияване на пародонталните.

Състоянието на зъбите и устната кухина може да покаже симптомите на някои болести. Устата често се използва за диагностициране и лечение на редица заболявания.

Лошият дъх, подути и възпалени венци, сухота в устата са все симптоми, на които трябва да се обърне внимание, защото те могат да значат, че имате не само пародонтални заболявания. Това са някои здравословни проблеми, които понякога могат да се наблюдават в зъбите или венците.

Болните венци могат да подсказват за ревматоиден артрит. Пациентите, страдащи от ревматоиден артрит е много по-вероятно да имат заболяване на венците, отколкото хората без това заболяване. Лекуването на венците и инфекцията може да намали болките в ставите и възпалението.

Загуба на зъб

Остеопорозата е костно заболяване, засягащо всички кости в тялото, включително и челюстната кост и може да доведе до загуба на зъб. Челюстта ерозира и може да доведе до загуба на зъби, леки лицеви деформации и болки. Костта около корените на зъбите се нарича алвеоларна кост. Тя е податлива на процеса остеопороза. Може да ерозира бързо, когато калцият е изчерпан от тялото.

От друга страна това може да значи бъбречна недостатъчност. Все още не е напълно ясно доколко пародонтозата и бъбречните проблеми са свързани. Но грижата за здравето на венците може да намали риска от бъбречни проблеми.

Ако венците ви са бледи, това може да сигнализира за анемия. При анемия тялото не разполага с достатъчно червени кръвни клетки или червените кръвни клетки не съдържат достатъчно хемоглобин. Това означава, че тялото не получава достатъчно кислород.

Когато зъбният емайл е ерозирал, това подсказва за нарушения в храненето. Когато е налице заболяване като булимия, зъболекарят е един от първите специалисти, който може да забележи признаците на това заболяване. При често повръщане стомашната киселина може сериозно да ерозира зъбния емайл, особено на горните предни зъби.

Една такава ерозия може да доведе до промени в захапката. Хората с булимия могат да имат хронични болки в гърлото и малки кръвоизливи под кожата на небцето.

Хората страдащи от диабет може да развият млечница или други кандидозни инфекции, защото имунната система е отслабена. Но млечница може да е причинена и от медикаменти, нарушаващи естествения баланс на микроорганизмите в тялото.

Млечницата причинява бели налепи, обикновено по езика или вътрешната страна на бузите. При диабет слюнката може да съдържа големи количества захар, което стимулира растежа на гъбичките, наречени кандида.

Правете редовно прегледи при стоматолог, независимо дали имате или не някакви оплаквания.

Коментирай