Здраве и красота

Какъв фототип е вашата кожа?

Как се определя?

23.07.2013г. / 11 15ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Фототипът, това е генетично заложеният ни тен или иначе казано, какъв е естествения цвят на кожата ни.

Както има естествени и изкуствени блондинки, така има и естествени и изкуствени мулатки. Можем с помощта на различни козметични мазила и процедури да се преобразим напълно. Въпросът е как да го направим, без да си навредим? Особено ако смятаме да го постигнем с целодневно излагане на слънце.

Свързани статии

Според фототипа кожа хората се делят на 6 групи:

Фототип 1 – тип Пипи Дългото чорапче
Това са скандинавския тип жени: бледа, много светла кожа, често придружена с очарователни лунички.
Руси или червени коси. Светли очи – сини, сиви, зелени.

За хората от този фототип не се препоръчва да се излагат на слънце. Тяхната кожа никога не може да получи истински слънчев загар. Рискът от увреждания на кожата и появата на ракови образувания при този фототип е най-голям.
Препоръчва се слънцезащитна козметика с максимална защита SPF 60 и UVA-16.

Фототип 2 – тип Рапунцел

Това са истински красавици със светла кожа, светла коса – руса или червена и сравнително светли очи – сиви, лешникови, светлокафяви очи.

При този тип кожа продължителното излагане на слънце е противопоказно. Винаги трябва да се прилага висока степен на слънцезащита. Отначало използвайте възможно най-голям фактор – максимален индекс (SPF над 50), а през следващите дни може и да намалите фактора с по-нисък фактор до (SPF 20).

Фототип 3 – тип Снежанка

Светла кожа. Тъмноруса или кестенява коса.
Лешникови, светлокафяви очи.

Може би притежателките на този фототип кожа са най-облагодетелствани, защото при правилна употреба на слънцезащитни продукти хем няма да изгорите, хем ще придобиете загар. При първите слънчеви бани винаги се препоръчва по-висок фактор, а след това по-нисък, но в крайна сметка като сте си купили 50 си ползвате 50. Така и така трябва да го изхабите за едно лято. Виж, ако сте цяла група приятели си струва да си купите няколко различни слънцезащитни кремове.

Коментирай