Здраве и красота

Храни, които се грижат за здравето на венците и зъбите

Гуава за бели зъби

26.07.2013г. / 10 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всички се стремят да имат бяла, ослепителна усмивка и затова полагат много грижи, а и оставят немалко пари при стоматолога. Но здравето на устната ни кухина, зъбите, венците, свежият дъх зависят от много неща. Натрупването на плака и проблемите с венците също са част от него. Редовните прегледи при стоматолог и добрата устна хигиена са само част от стъпките към привлекателната усмивка.

Свързани статии

Добре е да знаем кои храни от нашата трапеза се грижат активно за това да имаме здрави зъби и венци.

Зелен чай

Зеленият чай е богат на съединения наречени кахетини, които се борят с бактериите в устната кухина. Когато пием зелен чай, той ни помага бактериите да се задържат по-трудно по зъбите, което намалява образуването на плака.

Гъбите шийтаке

Тези гъби с екзотичен вкус, съдържат захар, наречена лентинан. Тази захар има пряко влияние върху бактериите в устната кухина като предотвратява появата на плака. Как да разберете дали имате плака? Тя обикновено се усеща, когато с език докоснете зъбите си. Усещането е за тънък слой върху тях. Натрупването на зъбна плака обикновено е причина за образуването на зъбен камък.

Горчица

Пикантна подправка, която съдържа изотиоцианати, които имат антибактериално действие. Консумацията на горчица спира образуването на бактерии в устата.

Синапено масло

Помага за отстраняването на петната по зъбите, които се наслагват от пушенето и консумацията на кафе и чай.

Лук

Неговите естествени съединения имат антибактериално действие. Предотвратява ерозирането на зъбите. Но, тези съединения са ефективни, когато лукът е в сурово състояние.

Мента

Свежите листа от мента не само помагат да подобрим дъха си, но и защитават венците. Самото растение има противовъзпалителни свойства.

Сирене

Алкалното pH има неутрализиращ ефект подобно на нашата слюнка, което помага да се намали киселинността в устната кухина, причинена от бактериите.

Гуава

Този тропически плод съдържа много витамини и минерали, но най-вече е специален с това, че съдържа витамин А, който поддържа зъбите здрави. Консумирането на гуава ни осигурява бяла усмивка.

Морков

Морковите и другите твърди храни, които приемаме имат масажиращо действие върху венците ни, което също е важно за тяхното здраве.

Коментирай