За да работи добре организмът ни и да им а баланс между процесите, ние се нуждаем от минерали и микроелементи. Повечето от тях образуват костите и мускулите ни. Набавяме си ги чрез храната или приемайки хранителни добавки. Един от основните елементи, който е изключително важен е калцият.

Още по темата

Той е важен за регулирането на мускулите, за съсирването на кръвта, освобождаването на енергия. Голям процент от този елемент изгражда нашия скелет. Заедно с фосфора до голяма степен е отговорен за твърдостта и здравината на костите и зъбите (скелетът е съставен от минерали и протеини).

Най- голяма нужда от прием на калций се изисква в детството, по време на пубертета, при бременност и кърмене. Не бива да допускаме дефицит в организма, защото калцият е важен за редица функции като:

  • Необходим е за формирането и поддържането на костите и зъбите и спомага за предотвратяване на остеопорозата.
  • Необходим е за съсирването на кръвта.
  • Необходим е за мускулните съкращения.
  • Контролира кръвното налягане и помага за предаването на нервните импулси.
  • Спомага за активирането на редица ензими и хормони, които регулират храносмилането и метаболитните процеси.
  • Може да намали риска от рак на дебелото черво.

Калций можем да си набавим чрез храните или приемайки хранителна добавка (след предварителна консултация с лекар).

Хранителни източници богати на калций са :всички млечни продукти, риба, боб и грах, ряпа, спанак, броколи, бадеми.

Когато нивата на калций в организма са занижени, това може да доведе до мускулни спазми (крампи), сърцебиене, чупливи нокти, кариес, рахит и безсъние, ревматоиден артрит, остеопороза.

Остеопорозата се е превърнала в един от основните здравни проблеми. С напредването на възрастта загубата на костна маса може да се дължи на няколко фактора, като гени, по-ниски нива на циркулиращи хормони (като естроген при жените), по-ниски нива на активност и неправилно хранене. Когато естрогенът намалява (по време на менопаузата) се увеличава рискът от остеопороза. Ако не се лекува, остеопорозата може да доведе до чупливост на костите.

Дневният прием при възрастни е до 1000/ 1200 мг на ден.