Здраве и красота

Храни, които намаляват холестерола

Те се грижат за "добрия" холестерол

14.08.2013г. / 14 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Независимо дали имате завишени нива на холестерола и трябва да спазвате определен хранителен режим, винаги е добре да знаете кои храни могат да ви помогнат в нормализирането му. Те действат като лекарство и не само, че ще поддържат фигурата ви, но и ще подобрят здравословното ви състояние.

Свързани статии

Винаги стартирайте деня с пълнозърнести храни. Те съдържат големи количества фибри, които е доказано, че за кратък период от време понижават холестерола. Направете си сутрешна закуска от овесена каша, мед и плодове.

Стероли

Това са растителни вещества, които спадат към групата на мазнините. Те успешно намаляват нивата на холестерола. Кои продукти са богати на тях? Овесените трици, кафяв ориз, пшеница, бобови растения, ядки, семена и сусам, всички те съдържат растителни стероли. Много храни и напитки са обогатени със стероли, като портокаловия сок например.

Боб

Фасулът чудесно може да замени червеното месо в поне едно от храненията. Той е част от много здравословни диети. Консумирайте най-вече червен и черен боб. 

Зехтин

Вкусен и богат на аромати, той се грижи за "добрия" холестерол и намалява нивата на "лошия". Богат е на антиоксидантни вещества и полезни химикали. Добавяйте го към салати, супи и ястия. Не забравяйте, че той е част и от здравословната средиземноморска диета.

Ядки

Те съдържат полинаситени мaстни киселини, които поддържат кръвоносните съдове здрави. Консумирайте от тях в суров или печен вид, но без добавени сол и захар.

Риба

Съдържа незаменимите омега-3 мастни киселини и се препоръчва два пъти седмично. Ако сутрин предпочитате сандвич с пълнозърнест препечен хляб, добавете малко риба тон и няколко парченца домати. Вкусна и здравословна закуска, с която да намалите нивата на холестерола.

Ябълки, цитрусови плодове, грозде и ягоди са богати на пектин. Пектинът е важен съюзник, когато се наблюдават завишени нива на холестерол. Консумирайте от тях през целия ден и се радвайте на добро здраве.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
иво ( преди 10 години )
Вичко това е верно но...само 20 % о холестерола постъпва в организма ни с храната. ююююююотаналото си го произвеждаме сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
лесно ( преди 10 години )
Или просто не яжте месо и млечни продукти, които и без това са вредни - и хоестерла ви се оправя от само себе си! Иначе посочените в статията продукти са чудесни, но те сами по себе си не смъкват холестерола - просто яденето им го подържа нормален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар