Те са малки, наричат ги „доктори“, а усещането, което оставят, когато ви докосват е като леко гъделичкане. Разпознахте ли ги? Това са малките рибки лечители, наречени  Garra Rufa, с произход от Турция. Преди няколко години много спа салони се довериха на техните грижи и започнаха да предлагат спа процедури с тези рибки.

Още по темата

За тези, които все още не са си подарили няколко приятни минути с тях, трябва да знаят, че те не хапят. Тези рибки нямат зъби. Хранят се с мъртвата кожа, достигайки до нея с устните си. Те действат нежно и внимателно, ето защо усещането, което оставят е като леко и приятно гъделичкане. Много рядко, но може да се случи да има кървене от мястото, на което „работят“ рибките. Освен за спа педикюр те се използват и за лечението на редица кожни заболявания като псориазис, екзема и гъбички, дори и депресия.

В Турция повече от 100 години те помагат за лечението на  кожните заболявания. Има създаден и специален център за лечение, който предлага терапия с Garra Rufa.

Как помага при псориазис и други кожни заболявания?

Това заболяване, както и редица други се характеризира с натрупването на мъртва кожа, образуваща люспести петна. Когато пациентът се накисне във ваната, гладните рибки разяждат мъртвите наслагвания по кожата. Нужни са около 30 минути, за да почувствате кожата си по-мека и преродена.

Много пациенти, страдащи от псориазис, комбинират стандартните методи за лечение с тази терапия и споделят, че кожата им е значително по-чиста и облекчена. Тези вълшебници наистина се грижат и помагат да бъдем по-здрави и да се радваме на красив педикюр. Поглезете се с такава терапия, всеки заслужава малко релакс от дългия ден. А ако страдате от кожно заболяване почти сигурно е, че те са най-добрите „лекари“.

Снимка: Reuters