Здраве и красота

Кои симптоми издават алергията към котки

Неприятните признаци на алергиите

28.08.2013г. / 15 25ч.
Михаела Лазарова
Пухкава персийска котка Снимка: Sxc.hu

Пухкава персийска котка Снимка: Sxc.hu

Котките са предпочитан домашен любец в много семейства, защото са мили и тяхното мъркане действа успокояващо и зареждащо. Но от много предгръдки с тях често може да развиете и алергия. Как да разпознаете симптомите на алергия?

Често и безпричинно кихане (когато не е провокирано от настинка)

Кихането и хремата са първите знаци, които тялото ви подава. Усещате и неприятен сърбеж и дразнене  в носа. Симптомите могат да продължат с часове. Когато алергията се изостря, може да доведе до блокиране на синусите ви.

Сърбеж и леко подуване на  очите

След близък контакт с котка е възможно да усетите неприятен сърбеж в очите. В никакъв случай не ги докосвайте. Винаги след контакт с котката измивайте ръцете си. Ако сте пропуснали и сте се пипнали по лицето, просто го изплакнете с чиста вода. Търкането на очите ще влоши състовнието им, те ще се подуят и зачервят.  

Свързани статии

Хрипове

Сериозните алергии могата да доведат и до респираторни проблем, до астма също. Кашлица, хрипове, стягане на гръдния кош след контакт с животното са признаци на алергия. Друг неприятен симптом, който се наблюдава е подуването на лигавицата. Това усещане често може да бъде объркано с болки в гърлото, защото симптомите  са сходни. 

Обривите

Обривите са една от най-честите алергични реакции, особено след като котката ви е ухапала или одраскала (по време на игра, например). Раната, която е оставила върху кожата ви е с усещането за сърбеж. В следствие на което кожата може да се подуе, зачерви или да се образуват ситни пъпчици. Винаги промивайте драскотините и ухапванията, които остават след игра. 

Как да намалите алергичните симптоми?

  • По-малко или изобщо не гушкайте и целувайте котката.
  • Колкото и да ви се иска тя да спи при вас, ще трябва да я отучите.
  • При контакт с нея, винаги мийте ръцете си.
  • Почиствайте старателно дома и дрехите си от котешката козина.
  • Ограничете достъпа на котката до някои помещения (тези, в които прекарвате повече време)
  • Котките също трябва да се къпят. Посъветвайте се със специалист колко често е добре да къпете вашата.

Алергииите към прах, животни, към цветя често имат сходни признаци. Ако не може да разпознаете от какво са провокирани тези симптоми, добре е да се консултирате с лекар. Той вероятно ще ви посъветва да направите тест, който да разпознае алергена. Когато усетите алергини симптоми също трябва да се консултирате със специалист. Самолечението или подминаването на проблема не са препоръчителни.

 

Коментирай