Здраве и красота

Най-честите симптоми на сърдечна недостатъчност и инфаркт

Умора и слабост

02.09.2013г. / 12 25ч.
Михаела Лазарова
Лекар Снимка: Sxc.hu

Лекар Снимка: Sxc.hu

Здравословният начин на хранене, спокойствието и редовната физическа активност са изключително важни за здравето на сърцето. Консумирането на алкохол, мазни и тежки храни, тютюнопушенето са все рискови фактори, които могат да доведат до инфаркт.

Често хората засегнати от инфаркт или сърдечна недостатъчност не са сигурни в това какво не е наред. Те чувстват общо неразположение, което очакват само да отмине. Повечето от сърдечните пристъпи започват с дискомфорт, лека болка. Кои са симптомите на сърдечен удар и сърдечна недостатъчност?

Най-честите симптоми, на които трябва да обърнете внимание и да потърсите незабавно лекарска помощ са:

Тежест в гърдите

Усещането е за тежест в центъра на гръдния кош. Неразположението може да трае няколко минути и след това да отшуми. Дискомфорт се усеща и в други области на тялото като гръб, ръце, стомах, шия. Пациенти с тежък миокарден инфаркт често усещат болка в лявата ръка.

Когато налице е устойчива кашлица и хрипове също могат да са симптоми на сърдечна недостатъчност. Възможно е да се отделят и кървави храчки.

Виенето на свят е един от първите признаци, че нещо не е наред със сърцето. Инфарктните състояния могат да предизвикат замаяност, дори загуба на съзнание.

Умора и слабост

Необичайната и продължителна умора и слабост също подсказват за сърдечна недостатъчност.

Гадене и липса на апетит

Когато човек се чувства зле по време на сърдечна атака се наблюдава подуване на корема, дискомфорт в стомаха, което може да доведе до повръщане и естествено до загуба на апетит.

Свързани статии

Недостиг на въздух и изпотяване

Когато недостигът на въздух не е причинен от друго заболяване, изпитването на задух може да сигнализира за сърдечна недостатъчност или инфаркт. Друг признак е внезапното и обилно изпотяване. Усещането се определя като „студена пот“.

Задържане на течности

Сърдечната недостатъчност може да е причина за задържането на течности и за подуване, в резултат на което се получават отоци около глезените, краката и корема.

Ако забележите тези симптоми да се проявяват по-често от нормално, не чакайте сами да отшумят. Консултирайте се с лекар. Хранете се здравословно като намалите мазните храни и приемайте повече пресни плодове и зеленчуци, особено моркови. Спортувайте винаги, когато можете или просто ходете пеша. Сърцето е ваш приятел, който изисква специално внимание и грижи.

Коментирай