Здраве и красота

Безсънието ни прави дебели

И болни

09.09.2013г. / 16 25ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

И нещастни. Бих добавила и аз към умозаключението на група американски учени. Те наистина са направили проучване, в което накрая са доказали, че недоспиването води до надебеляване. Недоспиването ни кара да компенсираме липсата на енергия, чрез прием на повече калории.

Аз откога го разправям това, колко вредно е недоспиването, но никой не обръща внимание. Сега наново ми направи впечатление, че пак американците са прибрали едни пари за очевидни истини. Но тяхното си е съвсем в реда на нещата, а защо ние години и години винаги доброволно се тормозим да ставаме рано и никога да не се наспиваме?

Дойде време за училище и няма да пропусна и другия рефрен – ние като сме глупави, то си е за наша сметка, ама няма ли кой да защити децата от собствената ни глупост? И година след година ги караме да стават в тъмни доби, само за да отидат на училище или да ги отвратим по-качествено и по-бързо от училището. 7.30 тъмна и студена зимна сутрин, стигнал си като сомнамбул до училището или до работата на автопилот и трябва и да учиш, че и да внимаваш, да вдигаш ръка, да пишеш… О, Боже, благодаря ти, че не ходя на училище. Това определено е кошмар. Лично аз страдам от угризения на съвестта и от безсъние. Така че не ме питайте защо съм дебела през декември.

Американските учени са го казали – от недоспиване.

Странно е, че въпреки че децата намаляха в пъти, в сравнение с времето преди 20 години, не се намериха сгради, така че да може да се учи нормално в едни нормални часове между 9 и 16 часа. Оставам с впечатление, че всички освен мен си харесват ранното ставане.

Свързани статии

С възхита слушам как децата във Франция учели така и то без сряда – явно много се преуморяват и им трябва почивка в средата на седмицата. И сигурно в училище има поточна линия с бонбони. Шегувам се, спомняйки си с умиление за Пипи Дългото чорапче... може би им дават здравословни моркови или всеки си носи домашна храна.

Честно казано си мечтая за момента, когато огромните молове ще изпонафалират – каква хубава дума /само да ме чуят от някъде/ и ще дойде момента да се чудят в какво друго да ги преустроят – училища ми се струва една прекрасна възможност.

Малко прекалено много стъклария за училище, но все някак ще ги преустроят, поне като площ ми изглеждат задоволително големи, за да не се оправдават, че нямало как да се поберат децата и затова трябвало да учат на две смени – или от ранни зори или до късни доби, а малките нещастничета, които няма кой да ги гледа и от 8 до 20 ч. в училищни стаи и занимални.

Коментирай