Здраве и красота

Важни факти за рака на яйчниците, които е добре да знаем

Една от най-опасните разновидности на рака, наричана „тихият убиец“

25.09.2013г. / 09 50ч.
Мария Дуковска
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ракът на яйчниците е сред най-опасните разновидности на онкологичното заболяване, което убива милиони жени по света. Заради почти безсимптомното й протичане в организма, болестта често е наричана „тихият убиец“.

Какво всъщност представлява ракът на яйчниците?

Ракът се среща в клетките на повърхността на яйчниците, органите, които произвеждат яйцеклетките. При около 5% от жените, обикновено тийнейджърки или млади жени, ракът може да се появи в самите яйцеклетки.

В цял свят ракът на яйчниците заема челните места на болестите-убийци при жените. На особено висок риск са изложени жените, чиито близки роднини – майка, сестра, дъщеря, баба са имали това заболяване. Други фактори, които спадат към рисковете от заболеваемост са ранната менструация, късна менопауза, липса на бременност, стерилитет или ендометриоза (заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън матката, обикновено в други органи в областта на таза. Това може да доведе до проблеми, на първо място болки и безплодие.).

Според изследвания, приемът на противозачатъчни хапчета може да намали риска от болестта с до една трета. Други начини за превенция на заболяването могат да бъдат хистеректомия (отстраняване на матката), премахване на яйчниците и кърменето.

Какви могат да бъдат симптомите?

  • чувствате пълнота, тежест в корема
  • болка в корема или в таза
  • подуване на корема
  • често, силно уриниране
  • умора
  • болка в гърба
  • промяна в цикъла

Имайте предвид, че симптомите на рака на яйчниците, за съжаление, са най-често много фини, леки и почти незабележими, затова е важно да следите внимателно за всяка промяна в тялото ви, дори и да ви се струва незначителна, навременното диагностициране може да е животоспасяващо.

Коментирай