Здраве и красота

Музиката помага за здраво сърце

Слушайте любимата музика по 30 минути на ден

30.09.2013г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Чували сте за различни видове нетрадиционни, екзотични терапии. Всички те действат на ума и тялото. Помагат да се възстановите от напрежението и стреса, след заболявания или просто когато искате да презаредите. Терапията с музика е една от тях. Любопитното е, че според скорошни проучвания тя може да действа укрепващо на сърцето.

Изследвания са били направени на пациенти, които страдат от сърдечносъдови заболявания. Пациентите, които са били 74 на брой са разделени в три групи. Първата група е имала физически активности в продължение на 3 седмици, втората също е имала физически активности и музикална терапия, а третата група е имала само музикална терапия, по половин час на ден.

Свързани статии

Резултатите показват, че групата, която е имала аеробни движения е подобрила състоянието си с 29 на 100, а тези с музикалната терапия 19 на 100Според кардиолози всички пациенти могат да подобрят състоянието на сърцето си слушайки любимата си музика по половин час на ден.

Разбира се не бива да забравяте и за физическата активност, която подобрява ендотелната функция и е в основата на многостранна програма на сърдечносъдовата рехабилитация. Все още твърде малко се знае за музиката и нейното влияние върху сърцето. Едно е сигурно – тя подобрява както здравето на сърцето, така и общото здраве. Затова, грабвайте слушалките и се отдайте няколко минути на любимите мелодии.

Коментирай