Здраве и красота

По-здрави с кленов сироп

Помага при репродуктивни проблеми

04.10.2013г. / 10 16ч.
Михаела Лазарова
Кленов сироп. Снимка: Sxc.hu

Кленов сироп. Снимка: Sxc.hu

Природата ни е дарила с незаменими блага, които се грижат за здравето ни. Сироп, който все още не е толкова популярен като продукт у нас е кленовия. Някои хора го наричат едно от чудесата на света не само заради начина на неговото добива, но и заради ценните съставки, които съдържа.

Как се добива кленовият сироп?

Техниката се прилага от векове. Сиропът се добива от дърво, наречено захарен клен. Той се среща предимно в Канада и САЩ. В ствола на дървото се пробива малка дупчица, около 5 см, поставя се малка тръбичка и сокът потича.

Сиропът е с голямо съдържание на вода, която трябва да се изпари, за да се получи точната гъстота на сиропа, затова преминава през термична обработка. Природното лекарство е с кехлибарен до леко червеникав цвят. Има приятен сладък вкус и е с ниско съдържание на калории. Съдържа големи количества манган и цинк.

Манганът помага за производството на енергия и е мощен антиоксидант. Кленовият сироп се грижи и за здравето на сърцето. Цинкът също е мощен антиоксидант и може да намали развитието на атеросклероза. Той е необходим за ендотелните клетки (те изграждат вътрешната обвивка на кръвоносните съдове) и предотвратява тяхното увреждане.

Консумирането на кленов сироп към закуската от овесени ядки или добавен към кафе, чай, може да предотврати един евентуален дефицит на тези два важни елемента.

Свързани статии

Кленовият сироп помага да засилите имунната система. За да бъдете здрави и да повишите защитните сили на организма се нуждаете отново от цинк и манган, които може да си набавите консумирайки го. Подходящ е както за възрастни, така и за деца.

На тези, които имат репродуктивни проблеми сиропът от клен може да помогне, особено при мъжете. Освен това цинкът се концентрира най-много в простата, отколкото във всяка друга тъкан в тялото. За да се намали риска от рак на простата не бива да се допуска дефицит на цинк.

Манганът от своя страна подпомага производството на половите хормони и по този начин спомага за поддържането на репродуктивното здраве.Къде може да закупите кленов сироп? В по-големите хранителни вериги, както и от специализираните биомагазини.

Ще откриете, че той се различава като цвят, вкус и консистенция. Но едно е сигурно – с него вие и семейството ви ще бъдете по-здрави. Консумирайте го, когато искате да прочистите организма, да заместите захарта или просто за да бъде храната ви по-вкусна и здравословна. Сиропът може да се приема и от диабетици.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай