Здраве и красота

4 причини да започнете да спортувате още от днес

Винаги в добра форма и добро здраве

19.12.2013г. / 12 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки, който е направил спорта част от своя живот знае какви ползи носи той за здравето. У нас все повече хора започват да обръщат внимание на редовната физическа активност, която им помага да поддържат един добър тонус и фигура. Всъщност, тренирайки, човек постига много повече от това. Връзката между доброто физическо здраве и психическото здраве е силна. Вижте няколко добри причини да започнете да спортувате още от днес или да не спирате да го правите, ако сте започнали.

Спортът подобрява настроението и концентрацията

Едно от първите неща, които ще забележите след тренировка, е подобряване на настроението и концентрацията. По време на физическа активност мозъкът освобождава множество химикали, които освен че подобряват настроението и умствената дейност, могат да облекчат и симптомите на стрес или физическа болка. Редовните физически упражнения ще ви направят психически по-устойчиви и ще ви бъде по-лесно да посрещате предизвикателствата на деня.

Повишаване на енергията

Причина много хора да се усещат уморени и летаргични е именно липсата на физическа активност. Летаргията често се свързва с депресията. Предимството на тези хора, които тренират поне два пъти седмично е, че благодарение на спорта те повишават своите нива на енергия. Те са по-издръжливи както физически, така и психически. Приливът на енергия им помага да бъдат енергични и продуктивни при изпълнението на служебните им задължения.

Свързани статии

Помага за загубата на тегло

Всеки, който иска да поддържа добра фигура или да свали излишните килограми е наясно, че само с хранителен режим това ще се случва по-бавно във времето или изобщо няма да се случи. Свалянето на килограмите не е просто разделяне с излишни калории, то е нещо повече – повдигате самочувствието си. Започвате да харесвате тялото си, да имате повече увереност, което от своя страна е много важно за други аспекти от вашия живот.

Засилва защитните функции на организма

Когато човек мине юношеските си години, рискът от развитие на сърдечни болести, диабет, повишаване на холестерола и кръвното налягане се увеличава. Редовната физическа активност може да намали този риск. Спортът увеличава нивата на липопротеините с висока плътност, които изграждат добрия холестерол и намалява нивата на триглицеридите, които са причина за възникването на редица здравословни проблеми.

Коментирай