Здраве и красота

Храни, полезни за костите и зъбите

... богати на калций и витамин D

24.01.2014г. / 08 31ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Яйца

Яйцата не съдържат много калций – само около 6%, въпреки че се смята обратното. Но това не означава, че трябва да не им обръщате внимание, напротив! Те са бърз начин за прием на важните хранителни вещества. Не пропускайте белтъка – той помага за бързата обработка на приетите калории, а в жълтъка се съдържа най-много витамин D.

Свързани статии

Сьомга

Тази риба изобилства от полезни хранителни вещества – омега-3 мастни киселини, 100% съдържание на витамин D и около 30% калций. Тя е изключително полезен начин да си набавите необходимото за деня.

Спанак

Ако не обичате млечни продукти и заради това приемът на калций и витамин D ви е ограничен, обърнете се към спанака! Този листен зеленчук е прекрасно средство за снабдяване на организма с полезни вещества. Една чаша спанак съдържа 25% от необходимото количество калций плюс фибри, желязо и витамин A.

Риба тон

Тя също е от мазните риби и е добър източник на витамин D. само три грама консервирана риба тон ви дават около 40% от полезния витамин! Чудесна е в комбинация с пълнозърнест хляб за закуска, който също спада към богатите на калций храни.

Зеле

Подобно на спанака, зелето е много богато на калций. Съдържанието в една купа сурово зеле е приблизително 25%. Можете да го използвате като гарнитура към любимите си ястия.

Коментирай