Здраве и красота

Храни, полезни за костите и зъбите

... богати на калций и витамин D

24.01.2014г. / 08 31ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Когато стане въпрос за здрави кости, първите важни хранителни съставки, за които се сещаме са калций и витамин D. Разбира се, те са важни за поддържането на костната система здрава и силна. Калцият укрепва костите и зъбите, а витамин D подобрява усвояването на калция от организма.

Тези две вещества са изключително важни в началните етапи от живота на човек, но това не означава, че и с напредване на възрастта не играят роля. Калцият и витамин D си остават силно средство за борба с развитието на остеопорозата, например.

Предлагаме ви да се запознаете с някои храни, които са полезни за костите и спомагат за здравината на скелета. Ето някои от тях:

Кисело мляко

По принцип най-мощният източник, под чието влияние организмът синтезира витамин D са слънчевите лъчи. Киселото мляко също се слави с високо съдържание на витамин D и на калций. Една чаша на ден ще достави на тялото около 30% калций и около 20% витамин D от препоръчителния прием .

Прясно мляко

В него процентното съдържание на калций е същото, както при киселото. Можете спокойно да пиете по 2-3 чаши на ден. Може и да е калорично, но от друга страна ползите, които калцият дава на организма, са незаменими.

Сирене

Добре е да се внимава със сиренето, тъй като все пак съдържа и много мазнини. Калцият в няколко парченца сирене е достатъчен да обогати дневната доза. Диетолозите съветват с млечните продукти да не се прекалява, тъй като холестеролът се покачва в следствие прекомерната употреба.

Сардини

Тези малки рибки съдържат изненадващо количество калций и витамин D. Можете да ги хапвате мариновани, печени на фурна, с паста или в салата.

Коментирай