Здраве и красота

Различните видове главоболие

Главоболие в следствие на предозиране с медикаменти

24.01.2014г. / 18 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Главоболието понякога настъпва внезапно, с остра и пронизваща болка. Според учени това страдание има 252 различни форми. Някои се проявяват по-рядко, докато други по-често, но невинаги се обръща внимание на техния първоизточник. Въпреки че често е приемано за безобидно, главоболието може да подсказва за сериозен здравословен проблем. Тъй като няма как да споделим всичките му възможни форми, ето най-често срещаните.

Главоболие, свързано със сексуалната активност

Главоболието по време на секс може да възникне в две различни форми. Или като тъпа болка в главата и врата, която се увеличава с нарастването на възбудата, или по време на оргазъм, като тя е определяна като силна, внезапна. Този тип главоболие може да бъде причинено от пукане на кръвоносни съдове в мозъка.

Главоболие вследствие на кашлица

Среща се когато кашляте силно и интензивно. Това главоболие обикновено трае около 30 секунди. Според специалистите в около 60% от случаите това е безобидно и се нарича първично главоболие при кашлица. В останалите 40% може да се касае за сериозен проблем като аневризъм.

Главоболие породено от ниски температури

Ако през студените зимни дни сте пропуснали да си сложите шапка, няма как да не сте усетили поне веднъж тази форма на главоболие. Пулсиращата болка е вследствие на изложената на студ незащитена с топла шапка глава. Усещането е е като сякаш „главата замръзва“ от студ. Друга форма на главоболие, която може да усетите е при резки промени в температурата.

Главоболие вследствие на предозиране с медикаменти

Предозирането с медикаменти или приемането на лекарства с определени съставки като ибупрофен, парацетамол и триптани – модерни средства, които се използват за лечение на мигрена могат да са причина за продължителността на главоболието.

Главоболие породено от липсата на кофеин

Този вид главоболие се усеща като пулсираща болка. Обикновено тази форма се появява, когато сте намалили обичайното количество кафе (когато спазвате диета или по лекарско предписание) или при отказването на кофеиновата напитка. Болките в главата трябва да преминат след около седмица. Предозирането с кафе също може да бъде причина за главоболие.

Главоболие при хипотиреоидизъм

Повече от 30 процента от пациентите с хипотиреоидизъм страдат от трайно устойчиво главоболие. И все пак тази болка при тях може да бъде контролирана, при условие, че на време се диагностицират проблемите с щитовидната жлеза и бъдат лекувани успешно.

Свързани статии

Главоболие, предизвикано от употребата на алкохол

Тази болка е по-известна като махмурлук и е една от най-често срещаните форми на главоболие.

Главоболие при проблеми с очите

Много от хората, които се оплакват от главоболие не предполагат, че може би се нуждаят от диоптрични очила или че тези, които носят не са с подходящият за тях диоптър. Ако имате продължително главоболие и болката премине към очите, задължително се прегледайте при офталмолог.

Главоболие вследствие на сънна апнея

Сънната апнея се диагностицира по-трудно. Нощните проблеми с дишането по време на сън могат да бъдат причина за това денем да се чувствате уморени и с главоболие.

Коментирай
6 rate up comment 0 rate down comment
Eli ( преди 10 години )
на няколко пъти опитах да се откажа от кафето, но неуспешно...освен, че ми трябваха часове да се разсъня имах жестоко главоболие....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати