Здраве и красота

Домашни лекове при запушен нос

Солена вода

28.01.2014г. / 17 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По време на настинка и грип едно от най-честите неразположения е запушеният нос. Често се случва да не разполагате с капки за нос и в тези моменти единствено натуралните продукти могат да бъдат вашата бърза помощ за облекчаване на хремата. Вижте някои от тях.

Бъдете винаги добре хидратирани

По време на настинка е изключително важно да приемате достатъчно количество течности под формата на вода, сокове, чай, супа. Приемът на течности помага за разреждане на секрета в носните проходи, което намалява напрежението в синусите и изхвърля секрета навън. Когато се намали налягането в синусите, дразненето и възпалението намаляват.

Евкалиптово масло

Етеричните масла имат не само прекрасен аромат, но от векове се използват за облекчаване на редица неразположения. Добавете няколко капки от маслото към водата за инхалации, към овлажнителите за стая или вдишайте няколко пъти от шишенцето с маслото.

Етерично масло от мента

Маслото от мента е едно от най-ефективните средства за отпушване на запушения нос. Нанесете една или две капки масло от мента под носа си и масажирайте леко. Опитайте и да вдишате от него.

Ментов чай

Пиенето на чай от мента е добър вариант, когато не разполагате с ментово масло. Ментовите листа съдържат ментол, който в съчетание с топлината на водата помага за отпушването на носните проходи. Към ментовия чай може да добавите щипка лют червен пипер или джинджифил.

Свързани статии

Солена вода

Пригответе малко количество вода със стайна температура, към която добавете и малко количество сол. Разбъркайте добре и с помощта на капкомер поставете от разтвора в запушения нос. Процедурата е неприятна, но ефективна.

Гореща вана

Тя е алтернатива на инхалациите. Облекчаването, което ще усетите се получава благодарение на загряването и парата, която се отделя. За да има процедурата по-голям ефект, добавете към водата любимото си етерично масло.

Топли компреси

Топлите компреси на челото и синусите също ще облекчат напрежението. Затоплете една малка кърпа в микровълнова фурна или на радиатора. След това я поставете за няколко минути върху челото.

Коментирай