Здраве и красота

Най-честите кожни проблеми след плуване в басейн

Преждевременно остаряване на кожата

31.01.2014г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Плуването е активност, която може да практикувате целогодишно. Въпреки ползите за здравето, плуването в хлорираната вода може да създаде някои кожни проблеми. Ето най-често срещаните от тях.

Дехидратацията

Честото плуване е една от основните причини за чувствителната кожа с тенденцията да се развият кожни проблеми. Суха, лющеща се кожа с по-светъл цвят е първият признак на дехидратация. Това означава, че кожата ви е започнала да губи естествения си pH баланс.

Кожни обриви

Един от най-често срещаните кожни проблеми свързани с плуването е развитието на кожни обриви. Редовното плуване може да предизвика сърбеж и червени обриви, тъй като кожата губи естествения си баланс на течности, които я поддържат здрава и блестяща. Понякога образувалите се мехури могат да бъдат и болезнени.

Преждевременно остаряване на кожата

Ако искате да предотвратите появата на преждевременни признаци на стареене, тогава трябва да вземете необходимите предпазни мерки. С редовното плуване вие можете да развиете фини бръчици, сухота на кожата и т. н., които са причинени от загуба на кожни течности.

През летните месеци, когато плувате на открито, загубата на течности може да увеличи сухотата и стареенето на кожата. Освен това има риск от слънчево изгаряне. Това, което никога не бива да забравяте е да използвате козметика с висок слънцезащитен фактор, която да намали вредното влияние на слънчевите лъчи.

Свързани статии

След плуване обикновено взимате горещ душ, за да се сгреете. Не се препоръчва да правите горещи душове, тъй като топлата вода отваря порите и това може да помогне на хлора да проникне по-дълбоко в кожата, което да повиши риска от кожни проблеми свързани с тази активност.

Избягвайте да триете кожата си след като сте си взели душ. Вместо това попийте водата от лицето и тялото си и не забравяйте да нанесете хидратиращ лосион и подходящ крем според типа кожа.

Често освен кожата от хлорираната вода бива засегната и косата. Как да я предпазите?

  • Преди да сложите шапката си за плуване намажете леко косата с подхранващо масло. Може да използвате зехтин или кокосово масло. Това ще я защити.
  • Ако няма да нанасяте масло, намокрете я предварително с обикновена вода. По този начин ще се намали проникването на химическите препарати, разтворени в басейна.
  • След като свършите с плуването, задължително измивайте косата си с обикновена вода или подхранващ шампоан и балсам. Избягвайте силната гореща струя на сешоара.
Коментирай