Здраве и красота

Вредни храни, които не възприемаме като такива

„Диетични“ газирани напитки

09.02.2014г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Мъчейки се да отслабнем сме способни да подложим тялото си на всякакви изпитания. Отказваме се от вкусното пържено, не поглеждаме шоколад, любимата газирана напитка е само сън, но сигурни ли сте, че не пропускате нещо?

Има някои храни, на които много хора не обръщат внимание като вредни, но влиянията им за организма са недотам полезни, затова е добре да бъдат избягвани заедно с гореспоменатите низвергнати доказано вредни храни и напитки.

Сушени плодове

Това, че плодовете са полезни не означава, че сушени са също толкова подходящи за консумация, колкото и пресни. Сушените плодове са част от много видове пълнозърнести „диетични“ закуски, повечето от тях с добавени подсладители, консерванти и подобрители. В сушените плодове липсват полезните ензими, след като плодът е дехидратиран, захарите – най-хранителните вещества, са премахнати.

Диетични газирани напитки

Фактът, че биват рекламирани като диетични, не бива да бъде приеман като 100% доказателство за това. Заместителите на естествената захар в тези продукти са в огромни количества, синтетични са, вредни за здравето, причиняват диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и, забележете – наднормено тегло!

Кофеин

Кафето може от друга гледна точка да е полезен антиоксидант, но в борбата с теглото е претоварващ агент. Кофеинът има стимулиращ ефект, който дехидратира мускулите и тъканите, което пречи на съня. Което пък го прави вредно не само при борбата с теглото. Да не говорим за вредните добавки, които често прибавяме към кафето – бита и течна сметана, захарин, шоколад.

Свързани статии

Преработено месо

Всички любими деликатеси са вредни. Това не би трябвало да е новост. Те съдържат много вредни мазнини, добавени подобрители, консерванти, оцветители, често дори месо със съмнителен произход. Вместо това избирайте прясно месо и го приготвяйте по ваш вкус – така ще сте сигурни какво ядете.

Готови сосове

Пикантен кетчуп, сосове за овкусяване на какво ли не, готов меланж от подправки и дори готова марината! Днес всичко можете да намерите в хипермаркетите, но полезно ли е за вас и семейството ви? Предварително приготвените сосове за овкусяване са отново пълни с изкуствени вещества, обогатяващи вкуса и удължаващи срока на годност. Просто ги избягвайте!

Коктейли

Може би ще се зачудите какво място имат коктейлите тук сред вредните храни, за които стана въпрос? Отговорът е прост – коктейлите си извоюваха мястото в тази класация на вредните храни заради допълнителните захари, изкуствени оцветители, вкусове, сиропи, с които са пълни. Да не забравяме и мазните, често пържени мезета (пилешки хапки, панирано сирене или кашкавал), с които се сервират!

Коментирай
Свободно време