Здраве и красота

Пчелният прашец помага за зачеване и при проблеми с простатата

Пчелният прашец е богат на протеини, витамини и фолиева киселина

22.02.2014г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Пчелният прашец е едно от най-добрите природни лекарства. Пчелите събират прашец от тичинките на медоносните растения и с помощта на отделяните вещества от слюнчестите им жлези го превръщат в малки зрънца и незаменимо лекарство. Той е и основната им храна.

Богат е на почти всички хранителни вещества, необходими за доброто здраве, като протеини (съдържа около 40% протеини), аминокиселини, витамини, включително и B-комплекс, както и фолиева киселина. Той съдържа повече аминокиселини от говеждото месо, яйцата, сиренето. Пчелният прашец има широкоспектърно действие. Вижте някои от ползите, които може да донесе за здравето на човек.

Повишава енергията и засилва функциите на имунната система

Богатството на витамини и минерали в пчелния прашец го прави чудесно естествено средство за повишаване на енергията. Въглехидратите, белтъчините и важните витамини от група В помагат да се чувствате енергични, издръжливи и да намалите умората. Антиоксидантите, които се съдържат в него защитават клетките от свободните радикали. Приеман перорално, пчелният прашец повишава защитните функции на имунната система.

Помага при безплодие

Има натурални лекарства, които помагат при проблеми със зачеването и пчелният прашец е едно от тях. Благодарение на него може да бъде стимулирана и възстановена функцията на яйчниците, което повишава шанса за зачеване. Пчелният прашец се приема и за мощен афродизиак.

Помага при кожни проблеми

Пчелният прашец, както и останалите пчелни продукти, влизат в състава на много лекарства за лечение и облекчаване на кожни проблеми. Действа благоприятно върху кожни раздразнения, при екзема, псориазис. Витамините и аминокиселините в него не само успокояват кожата, но и помагат да възстанови клетките си.

Грижи се за простата

Пчелният прашец може да помогне на мъже, които страдат от доброкачествена простатна хиперплазия, да намали възпалението и да спре честите позиви за уриниране.

Помага при дихателни проблеми

Антиоксидантите в пчелния прашец имат противовъзпалително действие върху тъканите на белия дроб. Това облекчава дишането и може да помогне в лечението на астма.

Помага при алергии

Пчелният прашец може да подобри много неразположения свързани с алергии, тъй като намалява хистамина. Много пациенти са получили бързо облекчаване от приемането на прашеца и техните проблеми с астмата, синусите и заболявания на дихателните пътища са били подобрени в значителна степен.

Свързани статии

Помага на храносмилателната система

За да работи добре храносмилателната система тя се нуждае от ензими, които помагат на тялото да усвои важните хранителни вещества от консумираната храна. Пчелният прашец е богат на ензими, които благоприятстват храносмилането.

Грижи се за здравето на сърцето

Пчелният прашец съдържа голямо количество рутин. Това е антиоксидант, който помага за укрепването на капилярите, кръвоносните съдове, намалява проблеми с кръвообращението и коригира нивата на холестерола. Това значително намалява риска от инфаркт или инсулт.

Пчелният прашец е във вид на малки зрънца. Хубаво е да се приема според указанията на опаковката или по лекарско предписание. Може да се добавя към кисело и прясно мляко, към плодови сокове. Подходящ е както за възрастни, така и за деца.

Коментирай