Здраве и красота

Някои видове гъби и техните ползи за здравето

Кладницата е богата на цинк, желязо, калий, калций и фосфор

05.03.2014г. / 14 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Обичате ли гъби? Ако те са една от вашите любими храни, това значи, че винаги ще бъдете в добра форма и здраве. Гъбите могат да се купят в пресен, сушен, консервиран вид или под формата на хранителна добавка. Гъбите са пълни с важни хранителни вещества за доброто здраве. Споделяме някои видове гъби и техните ползи, като някои от тях със сигурност хапвате по-често.

Печурки

Тези са едни от най-често консумираните гъби. Богати са на селен, който се грижи за здравето на щитовидната жлеза, важен е за красотата на косата и ноктите. Селенът също така помага за загубата на излишно тегло и намалява риска от рак на простата. Освен, че дават добър тласък на метаболитните процеси, печурките помагат за поддържането на здравословни нива на кръвната захар.

Гъби шийтаке

Те съдържат големи количества лентинан, който е естествено съединение, което се бори с туморите. Тези гъби имат силен и приятен аромат и са богати на витамин D, който помага в борбата с инфекциите.

Рейши гъби

Рейши гъбите също имат много полезни свойства за организма. Те действат анти бактериално, противогъбично и анти вирусно. Богати са на антиоксиданти, намаляват нивата на лошия холестерол, което от своя страна може да намали нивата на високото кръвно налягане.

Гъби майтаке

Тази гъба расте в основата на дърветата. Редица изследвания доказват, че консумирането й може да предотврати растежа на ракови клетки. Консумацията им не само дава на организма необходимите витамини и минерали, но и повишава защитните му функции.

Кладница

Вкусна гъба, изключително богата на вещества като цинк, желязо, калий, калций, фосфор, витамини В1 и В2, витамин С, фолиева киселина и други. Кладницата съдържа антиоксиданти, които предпазват организма от различни заболявания и стрес.

Свързани статии

Пачи крак

Това е също много вкусна гъба, а е и една от най-консумираните. Тя се грижи за здравето на имунната система. Има антимикробно, антигъбично и антибактериално действие. Когато консумирате от тях редовно, няма как да допуснете дефицит на важните витамини C, D, както и на калий.

Манатарки

Това са гъбите, които са известни с това, че имат противовъзпалително действие. Богати са на съединение наречено ергостерол, което е способно да се бори с различни видове инфекции, причиняващи заболявания. Манатарките съдържат и калций, който прави костите здрави и. Съдържат и полезни фибри, които предотвратяват запека.

Гъби шимеджи

Това са гъби с лек аромат и леко горчиви на вкус. След като се обработят термично, горчивината изчезва напълно. Препоръчват се на хора, страдащи от диабет, астма, някои алергии, тъй като засилват имунната система и помагат за облекчаване на неразположенията. Богати са на цинк, мед, манган и имат голямо количество витамин D.

Коментирай