Здраве и красота

Домашни лекове за пикочни инфекции и начини за превенция

Симптомите са много неприятни, свързани с често ходене до тоалетна, болезнено уриниране, парене

05.03.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: morguefile.com

Снимка: morguefile.com

Инфекциите на пикочните пътища са едни от най-често срещаните инфекциозни заболявания сред хората. С по-голяма честота се наблюдават при жените, но и мъжката половина от човечеството страда доста от тези неприятни проблеми.

При този вид възпалителни процеси много често се наблюдават рецидиви. Затова добрата профилактика и хигиена са от огромно значение. Симптомите са много неприятни, свързани с често ходене до тоалетна, болезнено уриниране, парене. В някои по-тежки случаи може да се наблюдава гадене, втрисане, висока температура, дори болки в гърба и кръв в урината.

Хубавото е, че съществуват много добри домашни лекове, които доста стабилно повлияват и облекчават симптомите на пикочните инфекции и са добро средство за превенция.

Важно! Статията е информативна. При съмнение за инфекции на пикочните пътища се консултирайте с лекар. 

Сода за хляб

Инфекциите на пикочните пътища, които продължават повече от 3 дни, изискват лекарска намеса. Нелекуваните инфекции могат да се усложнят и да доведат до сериозни бъбречни заболявания и възпалителни процеси. За да предотвратите подобни състояния и за да изчистите пикочните си пътища, опитайте да изпиете една чаша топла вода, в която е разтворена е дна чаена лъжичка сода за хляб. Содата неутрализира киселинността в урината, което ускорява процеса на оздравяване.

Боровинки

Боровинките имат доказано благотворно въздействие за здравето на пикочните пътища и отделителната система. Неслучайно те са основна съставка на много хранителни добавки, предназначени за подпомагане работата на пикочните пътища. Сокът от черната и червената боровинка е много ефикасен при подобни инфекциозни състояния.

Сокът от червената боровинка е клинично доказан като ефективен при инфекции на пикочните пътища. Изключително ефикасен е и в превенцията срещу рецидив на възпалението, защото червената боровинка има естествени антибиотични свойства. Ако чистият сок от червена боровинка ви е прекалено горчив или кисел, можете да го смесите с прясно изцеден сок от черна боровинка, която придава приятна сладост на напитката.

Свързани статии

Ананас

Той съдържа ензим, наречен бромелаин, който има мощно действие срещу инфекции на пикочните пътища. Освен това ананасът също съдържа природни антибактериални вещества.

Вода

Приемането на достатъчно количество вода през денонощието е от огромно значение при наличие на пикочен инфекциозен проблем. Уринарният тракт трябва много добре да се пречиства и това става най-добре с редовен и обилен прием на вода. Важно е да се провокира колкото се може по-често уриниране, което способства за изчистване на инфекцията.

Витамин С

В лечението на уринарни инфекции лекарите предписват големи дози витамин С, който е важен за предотвратяването на повторни възпаления. Витамин С поддържа нормални нива на киселинност в урината.

Превенция

  • Не задържайте урина умишлено! Винаги, когато почувствате нужда – ходете до тоалетна. Задръжката е предпоставка за размножаване на бактериите!
  • Ползвайте памучно бельо! Синтетичното и дантеленото запарява кожата и способства размножаването на микроорганизмите. Сменяйте го често по възможност.
  • Не злоупотребявайте с алкохола! Той е дразнител за пикочния мехур.
  • Намалете кофеина! Той може да предизвика повторна поява на уринарни инфекции.
  • Избягвайте безразборни полови контакти! Те са рисков фактор за развитието на пикочни инфекции, както и на много други полово предавани болести. Ползвайте презерватив.
Коментирай
Свободно време