Здраве и красота

Здравословни заместители на олиото

Опитайте сладкиш, приготвен с кокосово масло

05.03.2014г. / 12 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

При приготвянето на супи, ястия, салати, десерти почти винаги се налага да добавите мазнина, но не всички мазнини, които използвате ежедневно в храненето носят ползи за здравето. Много хора са се отказали от използването на олио. Има няколко здравословни алтернативи на слънчогледовото олио, които може да направите част от вашето хранене и да бъдете винаги в добро здраве и форма.

Зехтин

Зехтинът е една добра алтернатива на олиото, която често използваме при приготвянето на ястия и салати. Той се смята за едно от най-здравословните масла. Има висок топлинен абсорбиращ капацитет и когато бива консумиран, помага да намалите риска от появата на сърдечни заболявания. Богат е на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляването на нивата на лошия холестерол.

Кокосово масло

Здравословен заместител на олиото в кулинарията. Кокосовото масло не съдържа високи нива на наситени мазнини. То е богато на витамини А, D, Е, К както и на бета каротин, които спомагат за правилната обмяна на веществата. Освен това придава на ястията приятен и интересен вкус. Може да си закупите от него от биомагазините като там най-често ще намерите кокосово масло без аромат. Добавяйте го всеки път при приготвянето на сладкиши или домашни течни шоколади и глазури.

Гхи масло

Според Аюрведа Гхи или пречистено краве масло е една от най-здравословните алтернативи. Богато е на ненаситени мазнини. Гхи е полезно за здравето на сърцето и здравословен заместител на слънчогледовото олио. Пречистеното масло се получава чрез топлинна обработка, при която се изпарява водата и се отделят белтъците. Гхи е богато на витамини А, Е и спомага да имате добро храносмилане. Често се използва в индийската кухня.

Масло от ленено семе, масло от гроздови семки

Тези растителни масла се използват по-рядко в домакинствата, но имат много ползи за здравето. Богати са на хранителни вещества и могат да помогнат за понижаване нивата на холестерола, както и за това да имате здраво сърце. Лененото масло е богат източник на цинк, магнезий, калций, желязо, мед и манган. Маслото от гроздови семки е богато на полифеноли и има противораково действие.

Сусамово масло

Отличен здравословен заместител на олиото. То съдържа по-малко наситени мазнини и е подходящо за хора, които спазват диетичен режим на хранене. Има приятен и интензивен вкус и е част от китайската кухня.

Орехово масло

Има приятен вкус и наситен аромат, напомнящ за ореховите ядки. Богато е на витамини А, В, С и Е на цинк, мед, селен, йод както и на елагова киселина, благодарение на която се забавя процесът на стареене. Подходящо е както за готвене, така и за овкусяване на вашите здравословни салати. То е с ниско съдържание на наситени и мононенаситени мазнини.

Коментирай