Здраве и красота

7 основни правила на интимната хигиена

Колко често трябва да се сменят ежедневните превръзки?

10.03.2014г. / 16 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Когато става въпрос за женското здраве, трябва да се обърне специално внимание на интимната хигиена. Повечето дами смятат, че знаят всичко, което е важно за доброто здраве на влагалището. Въпреки това не бива да забравят няколко основни правила на интимната хигиена.

Правило 1

Не използвайте обичаен козметичен сапун или душ гел за интимната си хигиена. Те могат да нарушат pH на влагалището, което е много ниско – 3,3. Когато киселинната среда на влагалището е нарушена, тя благоприятства развитието на бактерии. Ето защо е добре да използвате интимни гелове, които не дразнят кожата и не вредят на флората.

Правило 2

Взимайте интимен душ два пъти дневно. Много гинеколози съветват жените да се подмиват през ден-два с интимен сапун, а през останалото време само с вода. Малко са дамите, които следват съветите на специалистите.

Въпреки това, ако взимате душ 2 пъти дневно, не използвайте при всяко миене интимен сапун, а при единия път само чиста вода. Хубаво е след посещение в тоалетната да се забърсвате и със специални интимни мокри кърпи (те не съдържат алкохол). Като с тяхното използване отново не бива да се прекалява.

Правило 3

Ако използвате ежедневни превръзки трябва да ги сменяте на всеки 3-4 часа, тъй като те също създават добри условия за развитието на бактерии.

Правило 4

Използвайте тампони само през първите дни на месечния цикъл като ги сменяте на всеки 2 (или по-малко) часа. Ако използвате тампони към края на цикъла си това може да предизвика вагинална сухота и дискомфорт. Ако имате възпалителни заболявания на влагалището или на шийката на матката, не бива да ползвате тампони, а дамски превръзки, които също е добре да сменяте на 2-3 часа.

Свързани статии

Правило 5

Не прекалявайте с дамските душове, независимо, че за тях използвате билкови отвари. Дамски душ правете веднъж месечно като най-добре е това да се случва след края на месечния цикъл. Дамските душове е добре да бъдат подменяни на всеки 5-6 месеца както и след лечението на различни вагинални инфекции.

Правило 6

Внимавайте какво бельо носите. Бельото тип „прашки“ е красиво, но то може да създаде редица проблеми на интимното здраве, тъй като може да е преносител на бактерии от ануса към половите органи. Носете по-често бикини, изработени от памук, който абсорбира влагата и позволява на кожата да диша.

Правило 7

Обърнете внимание на превръзките, които купувате. Купувайте такива, които са изработени от дишащ и незапарващ материал. Важно е да обърнете внимание и на така наречените „капчици“ отбелязани на кутиите. Специалистите съветват в първите дни на месечния цикъл да използвате дамски превръзки, които могат да абсорбират по-голямо количество течност, а в последните дни да преминете на ежедневни превръзки.

Коментирай