Здраве и красота

Неочакваните ползи от слънчогледовото семе

Мощни в борбата със сърдечносъдовите заболявания

09.03.2014г. / 14 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Много хора смятат слънчогледовото семе за вредно за здравето, защото го свързват с широко разпространяваната теза, че слънчогледовото олио е вредно. Това обаче не е така. Слънчогледовото семе има редица неочаквани ползи за здравето и е добре те да се имат предвид. Включването им в дневното меню би ви донесло множество полезни и жизненоважни хранителни вещества, минерали, незаменими мастни киселини. Кожата ви ще сияе, а теглото ви ще се оптимизира.

Ето и най-полезните свойства на „бабините семки“!

Противовъзпалителни свойства

Слънчогледът съдържа витамин Е, който се бори активно със свободните радикали, което прочиства клетъчните мембрани, мозъчните клетки и лошия холестерол. Витамин Е също предотвратява астма, остеоартрит и ревматоиден артрит.

Здраве на кожата

Поради наличието на витамин Е в слънчогледовите семки, кожата се повлиява изключително добре от консумацията им. Той предпазва кожата от вредните UV лъчи на слънцето и забавя процесите на стареене като стимулира регенерацията и образуването на нови епидермални клетки. Включването на поне една супена лъжица слънчогледово семе в дневното меню ще се отрази благотворно на кожата.

Свързани статии

Силен срещу рака

Слънчогледовите семки са добър източник на селен, който е доказано мощно средство срещу раковите клетки. Освен това при вече установено наличие на ракови клетки в организма, селенът е полезен в спирането на тяхното разпространение. Една четвърт чаша слънчогледово семе е добро количество за намаляване риска от развитие на различни видове рак – на простата, на пикочния мехур и на дебелото черво.

Здрави кости

Слънчогледът е особено богат на магнезий и калций, които са основните градивни вещества в състава на костите. Медта, намираща се в семките, е важна за функцията на ензимите, участващи в образуването на колагеновите и еластиновите мрежи, заздравяващи костната система. Освен това витамин Е облекчава артритните болки!

Предпазват от сърдечносъдови заболявания

Витамин Е отново е първенец тук! Той е много важен в борбата със сърдечносъдовите заболявания и превенцията им. Слънчогледовото семе повлиява нивата на лошия холестерол, с което рискът от инфаркти и инсулти намалява. Витамин Е предпазва от свободните радикали и е мощен в борбата с високото кръвно налягане.

Коментирай