Здраве и красота

Люти чушки за отслабване!

Защо да хапвате повече от тях?

21.03.2014г. / 17 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Пикантните храни и по-специално лютите чушки са любими на много от вас. Те не само придават по-интензивен вкус на храната, но и имат много ползи за здравето. Вижте няколко добри причини, които ще ви накарат да ги консумирате през цялата година.

Помагат да отслабнете

Лютите чушки са богати на капсаицин, който помага за ускоряване на метаболизма и за изгарянето на калории. Според проучвания хората, които добавят лют пипер към храната си са склонни да консумират по-малко храна, което е равно на по-малко калории.

Здраво сърце

Консумирането на люти чушки помага да се грижите и за здравето на сърцето. Консумацията им намалява риска от инсулт и инфаркт, които често са вследствие на повишените нива на лошия холестерол.

Подобряват кръвообращението

Лютите чушки са богати на витамини А и C, които допринасят за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Много научни изследвания са доказали, че лютите чушки са богати на вещество, което ефективно понижава кръвното налягане и улеснява преминаването на кръвта през кръвоносните съдове.

Намаляват растежа на раковите клетки

Изследвания доказаха, че редовната консумация на люти чушки може да намали риска от появата на рак. Според специалисти в някои случаи капсаицинът съдържащ се в зеленчука може да намали растежа на раковите клетки и дори да унищожи част от тях без да засяга здравата заобикаляща тъкан.

Подобряване на храносмилането

Въпреки че при някои хора консумацията на люти храни създава много стомашни проблеми, при други може да стимулира производството на стомашна киселина в стомаха и дори да унищожи някои видове бактерии като Helicobacter Pylori.

Намаляват симптомите на грип и настинка

Капсаицинът в чушките предизвиква изпотяване и намалява чувството на дискомфорт, което съпътства настинката. Лютото помага да намалите и напрежението в синусите.

Свързани статии

Помагат да имате хубав и пълноценен сън

Според австралийски изследователи тези хора, които се хранят често с пикантни храни имат по-малко проблеми със съня. Сутрин се будят по-лесно и са енергични през целия ден.

Подобряват настроението

Лютите чушки спомагат за увеличаването на нивата на ендорфин и серотонин. Благодарение на ендорфина човек усеща чувство на еуфория, а също така има и леки болкоуспокояващи свойства. Когато хапвате люти чушки, капсаицинът причинява горещото и парещо усещане в устата. За да намали тази пареща болка, тялото отделя ендорфини, което от своя страна може да намали друго усещане за болка.

Помагат при дихателни проблеми

Освен че намаляват напрежението в синусите при хрема, лютите чушки имат отхрачващ ефект. Консумацията им може да намали риска от появата на ринит, бронхит и емфизем.

Коментирай