Здраве и красота

Край на сухите и накъсани краища на косата

Домашни маски за коса срещу накъсани и цъфнали краища

04.04.2014г. / 14 22ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Красотата на косата идва преди всичко от здравето й. Но е толкова трудно да се поддържа здрава, лъскава и жива коса при постоянното й третиране с бои и стилизиращи продукти. Най-много страдат краищата на косата. Цъфтежите и накъсването на косъма правят косата да изглежда изтощена и неподдържана.

Има някои домашни трикове, с които да помогнете на косата си да възвърне здравия си вид и с които да предотвратите по-нататъшното цъфтене.

Суха коса

Етерични масла

Сухата коса е най-податлива на накъсване и разслояване на косъма. В тези случаи е най-добре косата да се третира чрез масажни движения с различни масла. Кокосовото, бадемовото масло или зехтинът са изключително полезни в това отношение. Можете да ги комбинирате по желание. Намажете косата или само краищата обилно с избраното от вас масло, увийте добре с кърпа и оставете през цялата нощ. На сутринта измийте косата. Тази терапия дава чудесни резултати само след няколко седмици.

Използвайте органични шампоани

Опитайте се да избягвате шампоани, базирани на алкохолни съединения. Алкохолът в шампоаните изсушава прекалено много скалпа и косъма и допринася за разрушаването му. Използвайте шампоани с натурални съставки и се придържайте към измиване на косата 3 пъти седмично. Шампоаните за ежедневна употреба според много специалисти са строго забранени. Освен това прекалено горещата вода също вреди на косата.

Свързани статии

Маска с яйце

В една купа смесете 2 жълтъка, 2-3 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица мед. Нежно втрийте в косата. Оставете да подейства за 1 час преди да изплакнете.

Маска с мед

Друг начин за справяне с накъсаните краища е домашният балсам за коса. Смесете 2 супени лъжици мед в 3-4 чаши вода и нанесете сместа на измита коса вместо балсам. Изплакнете с хладка вода. Това е най-доброто средство за преодоляване на сухите краища!

Не използвайте сешоар всеки ден!

Най-добре е косата да изсъхва естествено. Ако ви се налага да се сушите ежедневно, то поне не употребявайте най-горещата струя! Не разтривайте прекалено агресивно мократа коса с кърпа. Мокрият косъм е много по-податлив на накъсване при грубо третиране, отколкото сухият.

Не забравяйте, че подстригването на сухите краища е добре да става на всеки 8 седмици!

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Krista ( преди 8 години )
Моят съвет е на всяка цена да ползвате масла. Има голямо разнообразие и е добре да се сменят. Моите любими маслаза коса са: макадамия, бадемово, от пшеничен зародиш, авокадо, маслина, кокосово.Също и с маските трябва да се експериментира както с купените, така и с домашните. Нали не ядете всеки ден една и съща храна? Същото е и с косата - разнообразие от витамини и полезни вещества и минерали.Последното ми евтино и ефикано козметично похождение е комплект от два продукта, които осигуряват бързо възстановяване и освежаване на изтощената, суха и третирана коса.Масло от макадамия + маска за коса с коприва орех и репейНай-важното е, че е евтино и ефикасно. Когато попадна на такава находка, не спирам да я хваля.http://foryoubg.com/products.php?id=805А маслото от макадамия го ползвам за какво ли не - за лице, тяло, коса, като маска за коса и за сухи краища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар