Здраве и красота

Съвети за здрава коса при проблеми с щитовидната жлеза

Обърнете внимание на храненето

01.04.2014г. / 13 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Щитовидната жлеза е орган с формата на пеперуда, разположен в областта на шията. Той е отговорен за почти всички процеси, които се случват в човешкото тяло. Нарушената функция на щитовидната жлеза винаги е съпроводена с редица неразположения като умора, проблеми с теглото, проблеми с настроението и други.

Косопадът също е често срещан проблем при пациенти с нарушена функция на този орган. Той изисква повишено внимание. Ако се контролира, би могъл да бъде намален и косата бързо да възвърне своите сили. Споделяме няколко кратки съвета за това как да се справите с него.

Първото, което е добре да направите, когато забележите, че има промяна в състоянието на косата е да се консултирате с дерматолог. В зависимост от хормоналните ви промени той ще назначи адекватно лечение на проблема.

Използвайте масло от рози

Розовото масло също благоприятства растежа и здравината на косата при пациентите, страдащи от проблеми с щитовидната жлеза. Маслото от рози стимулира космените фоликули и по този начин подобрява растежа на косата.

Дори и косопадът да се дължи на страничен ефект от медикаментите, които се приемат, розовото масло ще помогне за неутрализирането на техния негативен ефект. За да имате резултати използвайте редовно маслото от рози. Може да го нанасяте самостоятелно или да се добавя към подходящи домашни маски за коса.

Приемайте добавки с повече витамини

Проблемите с косата при пациенти страдащи от щитовидна жлеза могат да бъдат избегнати или да се намалят, ако те приемат допълнително хранителни добавки. Важни витамини за здравето на косата са витамин С и Е.

Те благоприятстват растежа и здравината на косата. Ако имате навика да си правите и домашни маски за коса, подходящо е да добавяте към тях и капсула витамин Е. Това допълнително ще заздрави косъма.

Свързани статии

Обърнете внимание на медикаментите, които приемате

Както всяко лекарство, така и тези, които са за регулиране на проблема с щитовидната жлеза имат странични ефекти.

Обърнете внимание на листовката на лекарствата, дали загубата на коса не е дадена като страничен ефект. Ако има подобен страничен ефект, незабавно уведомете ендокринолога си. Възможно е той да назначи друг алтернативен медикамент, който няма да се отразява на състоянието на косата.

Обърнете внимание на храненето

Храненето е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при проблеми с щитовидната жлеза. Трябва да получавате достатъчно витамини и протеини, както и други основни хранителни вещества, за да поддържате клетките млади и да стимулирате здравината и растежа на косата. Към здравословното хранене добавете и здравословния начин на живот. Осигурете си повече време за почивка, спорт, масажи, йога и т. н.

Снимка: photl.com

Коментирай