Според специалисти, когато менопаузата настъпи преди жената да е навършила 40 годишна възраст тя може да се нарече ранна. Обикновено състоянието се потвърждава, когато една жена не е имала менструация в продължение на 12 поредни месеца.

В случай че забележите колебание в месечния цикъл е добре веднага да се консултирате със специалист, който да назначи серия от медицински изследвания.

Ранната менопауза най-често настъпва в следствие на стресови ситуации, вредни навици като тютюнопушене и:

Лечение на рак

Химиои лъчевата терапия често са част от лечението на раково болните и могат да предизвикат ранна менопауза. Тези процедури могат да увредят яйчниците или да нарушат тяхната функция за определен период от време. Зависи и от това колко процедури са правени и на каква възраст е жената.

При по-младите жени рискът от настъпване на преждевременна менопауза е по-малък. Според специалисти при тези жени, които приемат тамоксифен (медикамент срещу рак на гърдата, назначава се на пациентки боледували от него) менопаузата също може да настъпи в по-ранен етап.

Автоимунни заболявания

Имунната система на тялото е тази, която предпазва организма и се бори с различните заболявания. При автоимунни заболявания тя може погрешно да атакува яйчниците. С по-голям риск от настъпване на ранна менопауза са тези жени, които страдат от заболявания на щитовидната жлеза и ревматоиден артрит.

Ген

Жени с фамилна анамнеза за ранна менопауза са по-склонни да имат ранно настъпване на менопаузата.

Още по темата

Хирургична операция на яйчниците

Когато при хирургична намеса, когато и двата яйчника на жената се отстранят самостоятелно или като част от хистеректомия, менопаузата настъпва веднага. Месечният цикъл ще спре, а също така ще настъпят и известни хормонални промени.

Ще започнат да се проявяват и едни от най-честите симптоми на менопаузата като горещи вълни, раздразнителност, умора.

Хромозомни дефекти

При тези дефекти яйчниците не изпълняват нормалната си функция. Проблемите в хромозомите може да предизвикат настъпването на ранна менопауза, като при синдром на Търнър. Жените страдащи от него са родени без цялата или част от една X хромозома.

Снимка: photl.com