Здраве и красота

Причини за ранно настъпване на менопаузата

Автоимунни заболявания

12.05.2014г. / 13 52ч.
Михаела Лазарова
Снимки: outnow.ch

Снимки: outnow.ch

Според специалисти, когато менопаузата настъпи преди жената да е навършила 40 годишна възраст тя може да се нарече ранна. Обикновено състоянието се потвърждава, когато една жена не е имала менструация в продължение на 12 поредни месеца.

В случай че забележите колебание в месечния цикъл е добре веднага да се консултирате със специалист, който да назначи серия от медицински изследвания.

Ранната менопауза най-често настъпва в следствие на стресови ситуации, вредни навици като тютюнопушене и:

Лечение на рак

Химиои лъчевата терапия често са част от лечението на раково болните и могат да предизвикат ранна менопауза. Тези процедури могат да увредят яйчниците или да нарушат тяхната функция за определен период от време. Зависи и от това колко процедури са правени и на каква възраст е жената.

При по-младите жени рискът от настъпване на преждевременна менопауза е по-малък. Според специалисти при тези жени, които приемат тамоксифен (медикамент срещу рак на гърдата, назначава се на пациентки боледували от него) менопаузата също може да настъпи в по-ранен етап.

Автоимунни заболявания

Имунната система на тялото е тази, която предпазва организма и се бори с различните заболявания. При автоимунни заболявания тя може погрешно да атакува яйчниците. С по-голям риск от настъпване на ранна менопауза са тези жени, които страдат от заболявания на щитовидната жлеза и ревматоиден артрит.

Ген

Жени с фамилна анамнеза за ранна менопауза са по-склонни да имат ранно настъпване на менопаузата.

Свързани статии

Хирургична операция на яйчниците

Когато при хирургична намеса, когато и двата яйчника на жената се отстранят самостоятелно или като част от хистеректомия, менопаузата настъпва веднага. Месечният цикъл ще спре, а също така ще настъпят и известни хормонални промени.

Ще започнат да се проявяват и едни от най-честите симптоми на менопаузата като горещи вълни, раздразнителност, умора.

Хромозомни дефекти

При тези дефекти яйчниците не изпълняват нормалната си функция. Проблемите в хромозомите може да предизвикат настъпването на ранна менопауза, като при синдром на Търнър. Жените страдащи от него са родени без цялата или част от една X хромозома.

Снимка: photl.com

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Monika ( преди 9 години )
Какво здраве искате ???? КАТО : Храната ни не е натурална, навсякъде има генни модификации + облъчвания от компютри, телевизори, мобилни телефони, микровълнови печки и какво ли още не...+ препарати за какво ли не, прозорци, омекотители, тринтири минтири ...+ изкуствени дрехи , бельо ,чаршафи, одеала... +постоянен стрес и напрежение = резултата е проблеми в гениталната област, жлезите, тумори....и още много много заболявания. Прадядо ми пушеше като комин ръчно направени цигари и закусваше с една малка ракиика , а вечеряше с половин ока винце от избата и умря на 92 години с почти всичките си зъби , но живееше от природата и за природата, прабаба ми почина на 87 ,а имаше жената 4 деца и косите и бяха тъмни почти до 65 години ,а ума бистър до смъртта... Но хората живееха натурално, без пликчета, пласмасови шишета и козметика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Ох да, ужасно е, всяка жена май вече има кисти, ранички на шииката на матката, какво ли не. При мен е така, всеки месец на генеколог и все нещо ми има ;'(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 2 rate down comment
Вера ( преди 9 години )
и не само менопаузата... толкова млади жени в детеродна възраст не могат да заченат по естествен път..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Напоследък вероятно от стрес все повече мои приятелки около 40-те години се оплакват от ранна менупауза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар