Здраве и красота

8 невероятни ползи от консумацията на овесени ядки

Намаляват холестерола и риска от развитието на рак на дебелото черво

18.05.2014г. / 09 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Една от най – препоръчваните здравословни храни са овесените ядки. Комбинирани с други полезни съставки като мед, плодове, ядки, мляко, семена, те са незаменим помощник за доброто здраве. Ако досега не сте се доверявали на техните полезни качества, споделяме 8 добри причини да го направите.

Помагат за контрола на килограмите

Според изследване, публикувано в Molecular Nutrition & Food Research, съединение в овесените ядки известно като глюкан, намалява апетита чрез увеличаване на секрецията на хормона борещ се с глада холецистокинин.

Овесените ядки са част от почти всеки диетичен режим. Те са изключително подходящи за здравословен старт на деня.

Намаляват кръвното налягане

Сърдечносъдовите заболявания са един от основните здравни проблеми в световен мащаб. Според специалисти, ако се храним редовно с овесени ядки или пълнозърнест хляб, ние ефективно намаляваме високото кръвно така, както ако приемаме антихипертензивни лекарства.

Намаляват холестерола

Овесът в сравнение с други храни има най-много разтворими фибри. Разтворимите фибри имат способността да отделят своеобразен гел когато попаднат в стомаха. Това създава чувство за ситост, защото по този начин се забавя храносмилането.

Това от своя страна подобрява нивата на кръвната захар и я стабилизира. Тяхната основна функция е не само да намалят мазнините в организма, но и нивата на лошия холестерол.

Проучванията показват, че хората с висок холестерол в кръвта, които консумират само 3 г разтворими фибри на ден могат да намалят общия холестерол с от 8 до 23 %.

Правят кожата по-красива

Голяма част от козметиката, която се предлага на пазара съдържа овес. Неговите полезни съставки като витамин К, витамини от групата Б, цинк, каротин и други, правят кожата мека и гладка премахвайки мъртвите клетки.

От друга страна й помагат да задържи влагата. Много дами приготвят домашни маски за лице с помощта на овесени ядки (вижте една примерна рецепта тук).

Намаляват риска от рак на дебелото черво

Рискът от развитието на рак на дебелото черво се повишава когато се поддържа наднормено тегло, храненето е нездравословно, води се застоял начин на живот и т. н.

Учени от Великобритания и Холандия публикуваха данни от изследвания, показващи, че има връзка между консумацията на храни с високо съдържание на фибри (главно от пълнозърнести храни и зърнени култури, като овес) и намаленият риск от рак на дебелото черво.

Според изследването, на всеки допълнително 10 грама фибри се намалява риска от развитието на рак на дебелото черво с около 10%.

Свързани статии

Повишават енергията

Овесената каша е здравословна храна, която ви дава енергия през по-голямата част от деня. Тя е богата на протеини и въглехидрати и осигурява енергийните нужди на вашия организъм.

Спомага за задвижването на метаболизма и се препоръчва 45 минути преди тренировка да хапвате по една малка купичка от нея.

Подобрява защитните сили на имунната система

Заради своето богато съдържание на полезни влакна, витамини, протеини, минерали и бета глюкан (природни полизахариди) неутрофилите (най-често срещаният левкоцит в периферната кръв) достигат до мястото на инфекцията в организма по-бързо и подобряват способността за премахване на бактериите.

Помагат да спите спокойно

Обикновено консумираме овесени ядки сутрин, а преди лягане чаша мляко с мед. Шотландците препоръчват да се консумира купичка с овесени ядки вечер, за да имате спокоен сън.

снимки: photl

Коментирай