Здраве и красота

Кои напитки повишават риска от рак на кожата?

Запазете алкохолните напитки за вечерните партита

14.05.2014г. / 15 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

С наближаването на лятото, започваме все повече да обръщаме внимание на здравето на кожата си и за това как да я предпазим в горещите летни дни. Забавлявайки се на плажа и трупайки секси загар, често пием освежаващи коктейли.

Според последни проучвания едни от най-любимите ни напитки като пина колада и дайкири могат да се окажат опасни за здравето на кожата ни. Как? Анализ на изследвания, публикуван в British Journal of Dermatology, заключава, че консумирането на повече от една алкохолна напитка докато сте на плажа увеличава риска от появата на меланом, познат още като рак на кожата и като един от най – прогресиращите видове рак с до 20%

Защо? След като консумирате алкохол, организмът ви го преработва в съединение наречено ацеталдехид. Смята се, че съединението може да направи кожата по-чувствителна към слънчевите UV лъчи.

Свързани статии

Това от своя страна увеличава потенциала за увреждане на кожните клетки, което е риск от развитието на меланом. Учените отбелязват, че като цяло хората са по-малко бдителни за здравето си, когато се излагат на пряка слънчева светлина.

Учените съветват, за да за пазите кожата си здрава, да нанасяте по няколко пъти на ден слънцезащитен продукт. Да консумирате много полезни течности като вода, сок от моркови, домати, пресни плодови сокове, а коктейлите и останалите алкохолни напитки да запазите за вечерните партита.

Коментирай