Здраве и красота

Как да изберем точния слънцезащитен лосион

И кои съставки в лосионите против изгаряне са вредни

04.06.2014г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Отново дойде онова време от годината, в което трябва да отделяме повече внимание на защитата срещу вредните слънчеви лъчи. Бикини сезонът е приятен, топъл и дългоочакван, но подготвени ли сме за него? Знаем ли как да изберем правилния слънцезащитен лосион, за да запазим здравето на семейството си?

Не можем да кажем кой продукт е най-добрият от всички, но можем да кажем със сигурност кои са съставките и видовете спрей, които е добре да бъдат избягвани.

Не взимайте спрей

Избягвайте слънцезащитните лосиони и масла под формата на спрей. Да, по-удобни са, безспорно, но така рискувате да оставите някои части на кожата необработени. Добрият стар метод с намазването се оказва по-сигурен.

Не взимайте супервисок защитен фактор

Не си мислете, че като вземете лосион със защитен фактор 50 и повече, сте по-защитени и можете да се излагате на слънце по-продължително време. Именно заради това лъжливо усещане за сигурност много хора изпадат в риск от развитие на рак на кожата, защото прекомерното излагане на слънце, независимо с какъв лосион, е крайно опасно.

Ограничете продължителността на излагането на слънце, доколкото е възможно.

Свързани статии

Внимавайте за съставки, увреждащи ендокринната система

Шансът да закупите лосион с вредни съставки е доста голям. Според изследванията, много продукти съдържат опасната съставка оксибензон. Това е химическо вещество, което имитира естествения естроген в тялото, което може да доведе до редица рискове за здравето.

Избягвайте смесени лосиони срещу слънчеви лъчи и срещу насекоми

Може да ви се стори доста удобно да съчетавате защитата едновременно срещу двете вредни и дразнещи влияния, но смесените лосиони не са ефикасни. Нито един от компонентите не е достатъчно надежден. Съветът на дерматолози и алерголози е да се взимат строго специализирани препарати, предназначени конкретно за целта.

Коментирай