Здраве и красота

Чесънът – не само домашен лекар, а много повече!

Многобройните ползи за здравето, дома и семейството от чесъна

05.06.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чесънът е едно от чудесата на природата, което не само помага да правим храната си по-вкусна и апетитна от векове, но и помага за здравето ни, както и в поддържането на домакинството!

Изобщо, за чесъна може да се говори много, списъкът с ползите му е невероятно дълъг и това не е случайно! Той просто е върховно чудо на природата!

Помага за бързото израстване на косата

Чесънът може да сложи край на проблеми с косопада, защото високите нива на алицин (сярно съединение) са ефективни в грижата за косата, в частност – срещу косопад. Разтрийте нарязани скилидки чесън в скалпа и изстискайте колкото можете от сока за по-добри резултати.

Чесънът помага при акне

Той може да не е основна съставка на кремовете ви срещу акне, но това не го прави по-малко ефективен в тази област. Чесънът е естествено средство за премахване на гнойните пъпки, защото е природен антибиотик и неутрализира микробите, които причиняват възпаленията по кожата.

Неговите антиоксиданти ефективно убиват бактериите, затова 2-3 пъти седмично разтривайте нарязани скилидки директно по засегнатата кожа.

Чесънът предпазва от настинки и ги лекува

Именно заради антиоксидантите чесънът стимулира имунната система и дава тласък на естествените защити на организма. Можете да си направите топла напитка от чесън и топла вода, като го накиснете за няколко минути. Добавете мед и изпийте.

Свързани статии

Успокоява псориазиса

За хората, страдащи от това ужасно заболяване е важно да знаят, че чесънът може да облекчи страданията им. Противно на очакванията, чесънът не предизвиква дразнения по кожата заради лютивината си, напротив! Само че не нанасяйте скилидки върху огнищата на псориазиса, а се снабдете с естествено масло от чесън и с него третирайте псориатичните зони.

Контролирайте теглото си с чесън

Чесънът помага в отслабването, както и в поддръжката на фигурата след диета. Едно изследване показва, че ако включите чесъна в диетата си, ефективността й ще се увеличи значително, а и ще стопите мазнините по-трайно.

Чесънът лекува херпес

Чесънът е популярен домашен метод за успокояване на херпесната атака. Ако ви е избил херпес, чесънът ще ви помогне за по-бързото му завяхване. Намалява болката и подуването и успокоява процеса.

Коментирай