Фъстъченото масло все по-често става част от нашето ежедневно хранене. Добавяме го към сладкиши, сосове, а някои го ядат директно от бурканчето. То има приятен и плътен вкус и много ползи за здравето, когато не се прекалява с неговия прием. Вижте кои са.

Помага ви да отслабнете

Малко количество от него може да ви накара да се чувствате сити за по-дълго време благодарение на протеините и влакната, които се съдържат в него. Фъстъченото масло изобилства от мононенаситени мазнини, които не натоварват сърцето.

Скорошно проучване установи, че възрастни, които приемат този вид мазнини имат по-малко мастни натрупвания в областта на корема за разлика от тези, които приемат въглехидрати и наситени мазнини.

Съдържа полезни мазнини, протеини, витамини и минерали

В две супени лъжици фъстъчено масло се съдържат около 7 грама протеини. Телата ни се нуждаят от полезни протеини, които да помогнат за изграждането и възстановяването на мускулната тъкан. Списъкът с полезните вещества, които съдържа фъстъченото масло е дълъг.

Една порция от него ще ви достави най-малко 3 мг на антиоксиданти както и витамин Е. С консумацията му вие получавате и магнезий, който е отличен за изграждането на костите и възстановяване на мускулната тъкан и витамин B6, който ще помогне да стимулирате имунитета си.

Повечето от нас добавят твърде много натрий към ежедневната храна. Натрият може да действа негативно върху цялостното здраве и особено върху здравето на сърцето. Консумацията на малко количество фъстъчено масло може да противодейства на опасностите от натрия благодарение на калия, който се съдържа в това масло.

Още по темата

Дава ви енергия

Да, фъстъченото масло съдържа доста калории, но в същото време благодарение на полезните мазнини и протеини ще ви зареди и с много енергия. То е перфектно за сутрешната ви закуска, тъй като ще ви даде енергичен старт на деня. По една-две лъжици може да хапвате от него и в следобедните часове, както и преди спорт.

Съдържа важния за тялото ниацин или витамин В3

Витамин B3 е важен, защото поддържа метаболизма ви. Спомага в организма да се извършват химични реакции, които участват в разграждането на хранителните вещества и тяхното превръщане в енергия.

Консумирането на две супени лъжици фъстъчено масло предоставя на тялото 31% от препоръчителната дневна доза.

Снимка: Macey Foronda / BuzzFeed