Здраве и красота

Здравословните ползи от сибирския женшен

Неотменим помощник в домашната аптечка

11.06.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сибирският женшен е растение, което хората от векове използват за направата на различни лекарства и домашни лекове.

Сибирският женшен често се нарича „адаптоген“. Това е медицински термин, използван, за да опише веществата, които укрепват организма и повишават общата устойчивост на ежедневния стрес.

Благотворното растение се използва при сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, както и при ниско, при атеросклероза и ревматична болест на сърцето.

Женшенът е полезен при бъбречни заболявания, болестта на Алцхаймер, дефицит на вниманието, диабет, синдром на хронична умора, фибромиалгия, ревматоиден артрит.

Отвара от женшен се използва много ефикасно и при грипни и простудни заболявания, бронхит и дори туберкулоза, тъй като действа успокояващо на горните и долните дихателни пътища. Може да се поднася и под формата на инхалация.

Някои хора използват женшена като стимулатор на спортните постижения, както и като стимулиращо вещество, което помага за извършване на ежедневните дейности. Тъй като бори успешно симптомите на стреса, женшенът е много ефективен и при третиране симптомите на херпес, който както знаем се провокира при стрес и спад в имунната система.

Свързани статии

Сибирският женшен се използва за увеличаване на апетита при настинки и грипни заболявания, тъй като повишава и имунитета. Добрият апетит и високият имунитет са изключително важни за справянето с инфекциозните, бактериалните и вирусните заболявания.

Всеизвестно е, че женшенът е много полезен и в грижата за кожата. Прави я мека, блестяща и хидратирана.

Освен това, женшенът успешно влияе върху симптомите, предизвикани от тежкото лечение в борбата с рака, както и със самите туморни клетки.

Чудната билка може да помогне и на мъже с еректилна дисфункция. Едно проучване през 2002 година показва, че 60% от мъжете, които са взели женшен са забелязали подобрение в тази област. В допълнение, изследване, публикувано в британски вестник по клинична фармакология сочи, че има твърди доказателства, че женшенът помага за подобряване ефективността при лечението на еректилната дисфункция.

Коментирай