Здраве и красота

Ваксината срещу рак е вече факт

09.06.2006г. / 22 25ч.
Аз жената
Ваксината срещу рак е вече факт

Първата в света ваксина срещу рака на шийката на матката е вече факт. На 8 юни тази година Администрацията по храни и лекарства на САЩ (FDA) официално я регистрира под името SILGARD. Ваксината е регистрирана за приложение при момичета и жени от 9 до 26 годишна възраст. Очаква се в бъдеще възрастовата граница да се разшири.

Това е първата и единствена ваксина, която предпазва 100% от рак на шийката на матката, а също така и от предракови състояния на влагалището и външните полови органи. От друга страна предпазва от заразяване с главния причинител на рака на шийката на матката – определени типове човешки папиломен вирус (HPV).

Тя се състои от вирусоподобни частици – празни обвивки от вирусен протеин, но без генетичен материал на вируса (вирусна РНК). Частиците наподобяват човешкия папиломен вирус и въведени в организма предизвикват имунен отговор и изграждане на имунитет, без да предизвикват заболяване.

HPV тип 16 и 18 са причинители на над 70% от случаите на рак и предракови състояния на шийката на матката. Ваксината е ефективна и срещу HPV тип 6 и 11, които причиняват над 90% от гениталните брадавици и предизвикват атипично разрастване на епителните клетки.

Ракът на шийката на матката е втората причина за смърт при младите жени след рака на гърдата. В САЩ всяка година приблизително на 10 000 жени се поставя диагноза рак на шийката на матката и средно 10 жени на ден умират от това заболяване.

SILGARD е ефикасна и при децата – от малки момичета до млади девойки. Стратегията при ваксинация е показала, че най-подходящото време за прием на ваксината е преди заразяване. Подрастващите са важна група за ваксиниране против HPV – един от четирима на възраст между 15 и 24 години е заразен с HPV.

Преди да бъде регистрирана, ваксината е била проучвана в продължение на пет години. SILGARD е била понесена добре във всички изпитвания, като само в 0,1% от случаите са отчетени нежелани реакции като зачервяване, сърбеж, болка и оток на мястото на приложение.

Заявленията за регистрация на SILGARD® в момента се разглеждат от регулаторните агенции на пет континента, като в Европа ваксината се очаква до няколко месеца, а в началото на 2007 година и в България.

Ракът на шийката на матката – как да се предпазим?

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Деница ( преди 11 години )
Да ваксините са 3 броя поставят се първа два месеца-втора,два месеца-трета,но са около 200 лева всяка.Трябва предварително да се поръчат в аптеката и да се направи консултация с гинеколога.Ваксината се казва Silgard и вече я рекламират.В интернет има много информация както за нея така и за HPV вирус и неговите типове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Десислава ( преди 11 години )
До колкото зная от една докторка от Токуда болница ще струва около 100лв. едната. Трябва да се ваксинира детето или момичето с три ваксини, също така както е с Ваксина срещу хепатит Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
katq ( преди 11 години )
kakva e cenata na vaksinata i dostupna li e v apte4nata mreja ili e neobhodim predvaritelen pregled pri ginekolog i se postavq ot ginekologa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време