Здраве и красота

Гуава – здраве от Азия

Изключително полезните свойства на гуавата за здравето

22.06.2014г. / 09 05ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чували ли сте за гуава? Вероятно някои не са. Това е малък апетитен плод, разпространен най-вече в Азия, но все по-настъпателно превзема Европа и западния свят. Особено след като невероятните ползи за здравето от гуава започват да се установяват.

Тя е малка и има крушовидна форма. Среща се в различни цветове, заради различните сортове – от светлозелено, през жълто, до кестеняво от външната й страна. Вътрешността на този екзотичен плод е мека с червен или кафяв цвят и има ситни черни семки.

Този страхотен и непознат доскоро за нас плод е истинска „електростанция“, даваща хранителни вещества! Това, което прави гуавата истински специална е, че е достатъчен само един плод на ден, за да внесете огромно количество полезни вещества в организма си.

Диабет

Консумацията на гуава спомага за намаляване на кръвната захар. Тя съдържа много фибри, които регулират метаболизма и намаляват рисковете за гликемични спадове и върхове. Освен това подобрява усвояемостта на собствения инсулин, което подобрява състоянието.

Превенция срещу рак

Една от най-известните ползи на гуавата е мощното й действие срещу раковите клетки. Тя съдържа химикали, които спират растежа на туморните клетки. Доказано полезна е при рак на простатата, рак на гърдата.

Етеричните масла от листа на гуава са пролиферативни вещества, което означава, че са ефикасни срещу бъдещи рецидиви.

Диария и дизентерия

Гуавата е много богата на адстрингенти – съединения, които имат запичащо действие. Дъвченето на листата на гуавата помага за по-бързото спиране на симптомите на диария. Освен това тези съединения имат стягащ ефект и върху венците, така че спират и кървенето.

Щитовидна жлеза

Гуавата е добър източник на мед, който е важен компонент за регулирането на метаболизма на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е един от най-важните органи в тялото, заради многобройните функции, които изпълнява. Тя регулира работата на много органи и затова е важно да бъде здрава.

Свързани статии

Мозъчно здраве

Друга важна полза от консумацията на гуава е наличието на големи количества витамин В3 и В6. В3 увеличава притока на кръв и стимулира когнитивната функция. В6 е чудесен хранителен елемент за мозъка и нервните функции. Следователно, яденето на гуава може да помогне за увеличаване и подобряване функциите на мозъка.

Кашлица и простуда

Сокът от гуава, отварата от листа, както и целите плодове са много полезни за облекчаване на кашлицата и намаляване на симптомите на простудните заболявания и грипните инфекции.

Освен това гуавата е изключително богат източник на витамин С, който стимулира имунната система и ускорява оздравителните процеси.

Високо кръвно налягане

Гуавата намалява кръвното налягане, защото намалява и нивата на лошия холестерол. Подобрява кръвообращението и еластичността на кръвоносните съдове.

Грижа за кожата

Гуавата е чудесен спа помощник. Подобрява текстурата на кожата, помага за намаляване на кожните проблеми много по-добре от редица козметични продукти. Гуавата е богата на витамин А, В и С, както и калий, които са добри антиоксиданти. Те пазят кожата блестяща, гладка, предпазват от поява на бръчки и фини линии.

Коментирай