Здраве и красота

Синдром на раздразненото черво – как да го преодолеем?

Какво представлява и какви са симптомите?

30.06.2014г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки човек е преминавал през неприятните състояния, които причиняват стомашно-чревните проблеми. Причинените от инфекции или развалена храна стомашни разстройства за щастие преминават бързо. Но има и такива, които могат да причинят по-продължителни проблеми.

Такова състояние е синдромът на раздразненото черво.

Какво представлява той?

Синдромът на раздразненото дебело черво, всъщност, е често срещано състояние при хората, живеещи в големите градове. Характеризира се с коремна болка и дискомфорт, свързан с необичайни движения и бълбукания на червата.

Хората, страдащи от този синдром, имат спазми и диария веднага след хранене. Състоянието може да премине в другата крайност и да се появят тежък запек, газове и подуване на корема.

Синдромът на раздразненото черво е хроничен и много изтощителен проблем, тъй като е свързан с резки и болезнени промени в работата на червата.

Не са открити медицински тестове, за да се потвърди с точност или изключи синдромът на раздразненото черво, но въпреки това, според наличието на симптомите това е най-разпространеното стомашно-чревно заболяване в световен мащаб. Състоянието се диагностицира чрез консултация с гастроентеролог.

Свързани статии

Кои са факторите, които го причиняват?

Стресът и психологическите фактори като тревожност и депресия, в голяма степен са в основата на отключването на това неприятно заболяване.

Колко опасен е синдромът на раздразненото черво?

Синдромът на раздразненото черво не е животозастрашаващ, но все пак е необходимо изследване на работата на стомашно-чревния тракт, за да се изключат по-сериозни заболявания.

Въпреки това, това състояние не е за подценяване. Ако диарията е непрестанна има риск от дехидратация на тялото, загуба на ценни електролити, както и сериозно засягане на чревната флора, което влияе негативно върху правилното храносмилане.

Какво е лечението?

Най-доброто лечение за синдрома на раздразненото черво е добрата диета. Редовното приемане на фибри, както и регулярните физически упражнения са в основата на контролирането на този проблем. Упражненията помагат за релаксиране на нервната система и освобождаването й от стреса, който, както споменахме, е водеща причина за появата на този синдром.

Коментирай