Здраве и красота

Ранно побеляване – как да го предотвратим?

Какви са причините?

27.06.2014г. / 14 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Побеляването на косата е необратим процес от човешкия живот, за съжаление. При някои хора то настъпва доста по-рано от очакваното. Но какво точно кара косъма да губи цвета си? Отговорът се крие в химикал, наречен меланин. Той е пигментно вещество, което с годините намалява.

Пигментните клетки при някои хора започват да умират прекалено рано, а с това настъпва и ранното посивяване и побеляване.

Въпреки че наследствените фактори играят важна роля при определянето на времето, в което косата започва да посивява, значение имат и някои други фактори. За бялата раса средностатистически побеляването започва след 30-та година или след средата на 30-те. Но напоследък нараства и броят на побеляващите хора след средата на 20-те.

Какви са причините?

Причините могат да бъдат най-различни медицински състояния, както и спецификата на начина на живот, които водят до ранно побеляване.

Заболявания на щитовидната жлеза

Понижена или повишена функция на щитовидната жлеза може да се отрази неблагоприятно върху производството на меланин в косата.

Свързани статии

Дефицит на витамин В12

Недостигът на витамин В12 също се свързва с преждевременното побеляване.

Витилиго

Това заболяване се характеризира с обширни участъци от кожата, които са по-бели от останалите в резултат на отмирането на пигментните клетки. След като клетките в скалпа ви са повредени, производството на меланин в косата също започва да намалява.

Препоръчително е да се посети лекар, ако усетите, че побеляването започва твърде рано и заподозрете някакво странно състояние.

Кои предпоставки от начина ви на живот биха могли да бъдат причина за ранното побеляване?

  • Пушене
  • Стрес
  • Неправилна диета
  • Хранителен дефицит
  • Прекомерна употреба на стилизанти и нагревателни уреди за косата

Ако все още сте в средата на 20-те си години, но вече имате сив кичур, значи е време да преосмислите някои свои ежедневни практики. С какво можете да си помогнете?

Листа от къри

Включете в ежедневната си диета сварено кокосово масло с няколко листенца къри. Изчакайте да изстине и нанесете върху скалпа. Изчакайте 30 минути и изплакнете.

Индийски женшен

Можете да използвате индийския женшен за скалпа си. Той предотвратява ранното побеляване като стимулира производството на меланин. Известно е, че индийският женшен увеличава съдържанието на меланин в космения фоликул.

Коментирай