Здраве и красота

Здравословни правила за работа у дома

Осигурете си здравословни храни и напитки

03.07.2014г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В наши дни все повече хора избират да работят от дома си. Това позволява да бъдете по-гъвкави, да определите своя график и да имате повече разнообразие в работния ден.

Но в същото време работата от вкъщи може да наруши вече изградените ви навици за работа. Затова споделяме с вас няколко здравословни правила за работа в дома.

Направете си свое кътче за работа

Важно е да имате уединено място за работа, особено, ако през работните часове не сте сами у дома. Това е важно, за да може да останете на тихо, когато се нуждаете и за да бъдете максимално продуктивни.

Осигурете си удобен стол

Работата в леглото, на дивана могат да бъдат приятни, но стойката, която заема тялото ви докато работите е много важна. Ако искате да нямате болки в кръста, в гърба, а да бъдете енергични, трябва да си осигурите добър стол за работа.

Идеалният стол трябва да подкрепя гърба и кръста ви без да ви натоварва излишно. Да бъде удобен, да може да релаксирате на него за няколко минути.

Задайте си график

Когато работите у дома, може да ви е по-трудно да си зададете работен график. Но за да не се проточи вашия работен ден, да бъдете максимално функционални и навреме да изпълнявате своите задачи, направете си график.

Мислете за работата у дома, както ако сте в офис среда. Изберете час, в който да стартирате, час за кафе пауза, обяд. Графикът трябва да е гъвкав и да ви осигурява нужния здравословен баланс между работата и почивката.

Ако искате да бъдете на 100% продуктивни и концентрирани върху служебните задължения, може да опитате техниката помодоро. Повече за нея вижте тук.

Правете чести раздвижвания

За работещите в офис честите раздвижвания, разходките до автомата за кафе или вода са препоръчителни. Така не само подобрявате кръвообращението, но и осигурявате няколко минути разтоварване, което е необходимо, за да бъдете във форма на работното място. Когато работите у дома също е важно да правите кратки паузи. Това ще ви презареди.

Осигурете си здравословни храни и напитки

Работейки в къщи, може да се изкушите да ядете нездравословни храни в големи количества, които съхранявате в шкафа с лакомства. За да избегнете преяждането и да останете във форма, приготвяйте си всеки ден здравословен обяд и лека закуска.

Планирайте лека тренировка

Хубавото на работата у дома е, че в обедната почивка, ако не сте гладни може да потренирате. Нещо, което в офиса невинаги имате възможност да правите поради липсата на зала за спорт в близост до работното място.

Вашата тренировка може да е аеробна или да релаксирате с йога. Разбира се, ако предпочитате бихте могли да започнете деня си със спорт или да го завършите, но не пропускайте тази важна част.

Осигурете си чист въздух

Чистият въздух ви поддържа свежи през целия ден. Затова, ако имате възможност, пропуснете климатиците и проветрявайте по-често помещението, в което ще работите.

Свързани статии

Дайте почивка на очите си

Работещите на компютър трябва да правят кратки паузи на всеки 15 минути. Рядко спазваме това правило, а не бива. Затова не забравяйте да правите кратки паузи, за да не натоварвате очите си.

Не прекъсвайте контактите с други хора

Продуктивността съдържа в себе си няколко важни елемента, единият от които е комуникацията с други хора. Работата у дома може да ви изолира. Затова не прекъсвайте вашите социални контакти било то и онлайн.

А най-добрият вариант е в обедната почивка да се видите с ваш близък на по чаша кафе. Почивките и контактите с хора ще ви разтоварят и презаредят с много нови идеи.

Не забравяйте пижамата

Работата у дома може да ви изкуши цял ден да стоите по пижама, да пропуснете сутрешния освежаващ тоалет, а това определено не е добрата формула за производителност.

Затова, ако вашето работно място е домът ви, започнете деня си така, както ако работехте в офис – със сутрешен тоалет, облечете нещо в ярки цветове и си направете чаша ароматно кафе.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Вера ( преди 9 години )
съветите са добри, но при мен не работят. много е трудно особено ако имаш малко дете и няма кой да го гледа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар