Здраве и красота

Добри и лоши пози за сън

За по-малко бръчки – спете по гръб

04.07.2014г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

След дългия и продуктивен ден всеки от нас заслужава пълноценен сън, след който да се събуди отпочинал и свеж. Всеки е избрал своя поза за сън, в която заспива, а нощем често сменяме позицията на спане.

Оказва се, че някои от любимите ни пози за сън могат да имат ползи за здравето или да му навредят . Споделяме добрите и лошите страни на едни от най-честите пози, в които спим.

Най-добра позиция за спане

По гръб

Ако искате на сутринта да се събудите свежи и с по-малко бръчки, спането по гръб е вашата поза за сън. Тя гарантира и правилната циркулация на кръвта до мозъка. Ако матракът и възглавницата ви са съобразени с вашите нужди, спането по гръб ще спомогне за поддържането на гърба и врата в правилна позиция, ще намали риска от появата на киселинен рефлукс.

Но спането по гръб не е подходящо за тези от вас, които имат проблеми с хъркането или страдат от сънна апнея.

Добра позиция за спане

На една страна

Тази поза за сън е чудесна възможност за тези от вас, които очакват бебе, да имат един пълноценен и спокоен сън. Ако сте бременна спете на лявата си страна. Така ще подобрите вашето кръвообращение.

Спането на една страна намалява хъркането, облекчава стомашните киселини, но е причина за появата на бръчки по лицето и отпускане на гърдите.

Свързани статии

Не толкова добра

Фетална поза за сън

За феталната поза за сън е характерно силно извитото тяло. Тя може да намали хъркането, да помогне за по-добрия сън по време на бременност и по-рядко може да е причина за появата на бръчки. Но може да бъде причина за появата на болки и скованост в гърба, врата.

Най – лошата

По корем

Спането по корем може да причини хъркане, сънна апнея. Тази позиция изравнява естествената извивка на гръбначния стълб, което може да е причина на сутринта да чувствате скованост, изтръпване, да се възпали някой нерв, което да доведе до болка.

Спящите по корем завъртат главата си на една страна. Спането дълги часове в тази поза напряга излишно врата. И не на последно място, спането по корем е причина за появата на бръчки по лицето, а също така се отразява неблагоприятно на красивия и стегнат бюст.

Коментирай