Здраве и красота

Плюсове и минуси на противозачатъчните хапчета

Важно е да се избере правилният хормонален препарат

06.07.2014г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно почти няма жена, която да не е употребявала противозачатъчни хапчета поне веднъж в живота си по някакъв повод. Както знаем, хапчетата против бременност имат влияние и върху менструалния цикъл, както и върху други, свързани с обмяната на веществата и хормоналния баланс процеси.

Като всеки медикамент, противозачатъчните хапчета имат своите положителни и отрицателни ефекти върху организма на жената. Знаем ли кои са те?

Отрицателни ефекти

  • Противозачатъчните таблетки крият големи рискове от инсулт, кръвни съсиреци и сърдечни пристъпи. Преди да се приемат подобни медикаменти е добре да се направят необходимите изследвания.
  • Увеличават риска от възникване на рак на гърдата.
  • В много редки случаи противозачатъчните могат да причинят рак на черния дроб или форми на доброкачествени тумори.
  • Противозачатъчните таблетки повишават холестерола и липидите.
  • Ако пушите цигари и сте над 35-годишна възраст, рисковете от поява на тромбоемболични състояния значително се повишават.
  • Освен до дисфункция и увреждане на черния дроб, хапчетата „антибебе“ могат да доведат до нарушена функция на бъбреците и надбъбречните жлези.
  • Дори да не сте имали високо кръвно, употребата на тези лекарства може да предизвика тежки пристъпи на хипертония.
  • Изкуствената хормонална регулация може сериозно да навреди на ендометриума, което да предизвика туморни изменения и в крайна сметка – рак на матката.
Свързани статии

Въпреки страшните рискове, изброени дотук, все пак противозачатъчните таблетки имат и своите положителни страни. Не е задължително всяка жена да попадне в черната статистика. След обстойни изследвания има механизми, по които лекарят да прецени кои са най-подходящите хормонални медикаменти за вас. Друг е въпросът дали се изпълняват тези изследвания.

Много жени взимат противозачатъчни хапчета в продължение на години и се чувстват прекрасно, здрави са и нямат проблеми. Но все пак трябва да се знаят и рисковете. Преценката остава във ваши ръце.

Положителни ефекти

  • Ефективен контрол на раждаемостта. Изследванията са доказали, че тази форма на контрол на раждаемостта е с до 98% ефективност.
  • Противозачатъчните хапчета регулират нередовния цикъл и облекчават силните болки, спазми и предотвратяват кръвоизливи.
  • В някои случаи тези хапчета могат да помогнат в лечението на ендометриозата.
  • Ако имате поликистозни яйчници, употребата на противозачатъчни таблетки може да предотврати появата на рецидивираща киста, както и да изчисти остатъците от клетъчни фоликули в яйчниците.
  • Този вид хормонална терапия облекчава тежките симптоми на предменструален синдром.
  • Някои хормонални медикаменти имат свойството да облекчават значително акнето. Само за около 2-3 месеца възпаленията по кожата затихват и симптомите и гнойните пробиви намаляват, а в някои случаи изчезват напълно.
  • В определени случаи противозачатъчните намаляват риска от рак на матката и яйчниците. Всичко зависи от вида на хормоналния препарат и количеството хормон в него.
  • Гинекологът ви може да ви предпише хормонално лечение не само заради предпазване от нежелана бременност, но и заради ефикасността им в премахването на болките в гърдите, гаденето, повръщането по време на цикъл. Зацапването също може да бъде прекратено.
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Мая ( преди 7 години )
Безраборният секс води до рак - приемаш на 200 мъже днк и после защо стана така. Не всички мъже имат нормално днк. Ако приемеш увренедо днк води до мутация. Хора, подбирайте си сексуалните партньори и гледайте бройката да е под 10 преди омъжване (и първо раждане). Водете дълги връзки и не лягайте за една нощ.Друг факт : откакто съществуват противозачатъчните хапчета, ракът е често срещано явление.Прочетете за последните изследвания в науката телелогия и умната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар