Здраве и красота

Витамини, които предпазват от рак

Редовната консумация на храни, богати на витамин C, намаляват риска от развитие на рак на стомаха

17.07.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Ракът е една от най-коварните болести на нашето съвремие. Има редица фактори, които могат да намалят риска от неговото развитие, като здравословният прием на няколко важни витамина. Вижте кои витамини е добре да приемате всекидневно чрез храната или като хранителна добавка.

Бета-каротин

Изключително важен витамин за човешкото здраве, който в организма се метаболизира до витамин А. Съдържа се в изобилие в оранжевите зеленчуци като моркови, сладки картофи, къдраво зеле и други листни зеленчуци. Изследвания показват, че той играе защитна роля за белия дроб, като ги предпазва от токсини, отговорни за развитието на рак на белия дроб. Други изследвания са установили, че бивши пушачи, които консумират достатъчно количество зелени и жълти зеленчуци с високо съдържание на бета-каротин, могат да намалят риска от развитието на рак на белия дроб и стомаха.

Витамин В6

Всички витамини от групата В са важни за доброто здраве. Особено важен е витамин В6. Благодарение на него вие поддържате имунната система здрава, защитавате дихателните пътища от замърсявания и инфекции.

Според специалисти, редовният прием на витамин В6 може да намали риска от развитието на рак на маточната шийка.

Приемайте го под формата на хранителна добавка или чрез консумацията на моркови, ябълки, банани, зелени листни зеленчуци, сладки картофи, чушки, чесън, говеждо месо и други.

Витамин C

Един от най-ценните витамини за доброто здраве витамин C е доказал своите качества в борбата и превенцията срещу развитието на раковите клетки. Той се счита за един от най-разпространените антиоксидантни компоненти на плодове и зеленчуци.

Витамин С предпазва клетките от окислително увреждане, като по този начин блокира образуването на канцерогенеза. Съдържа се в изобилие в много плодове и зеленчуци, като грейпфрут, портокали, чушки, броколи и други.

Редовната консумация на храни богати на този витамин намалява риска от развитие на рак на стомаха, на дебелото черво, хранопровода, пикочния мехур, гърдата и шийката на матката.

Свързани статии

Фолиева киселина

Фолиевата киселина още позната като витамин B9, помага за предпазването от развитието на рак на маточната шийка, а също е необходима за правилното формиране на собствен генетичен материал на тялото – ДНК и РНК.

Фолиевата киселина се препоръчва не само при настъпила бременност. Храни богати на този важен витамин са червено цвекло, зеле, тъмнозелени листни зеленчуци, яйца, цитрусови плодове, както и повечето видове риби.

Витамин E

Витамин Е играе важна роля за здравето и красотата на кожата и косата. Той действа като мощен антиоксидант. Намалява риска от развитието на рак на дебелото черво и предпазва клетките от увреждане.

Витамин Е може да си набавите чрез консумацията на яйца, пшеничен зародиш, черен дроб, нерафинирани растителни масла и тъмнозелени зеленчуци.

Снимка: Photl

Коментирай