Здраве и красота

За какво подсказва състоянието на вагината

Наличие на инфекция или хормонални нарушения

25.08.2014г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всяка една част от нашето тяло подсказва по определен начин за наличието на промени, които настъпват в организма. Вагината също може да сигнализира,  чрез определени симптоми. Вижте на какво е добре да обърнете внимание. 

Промени в хормоните

Тялото може да подскаже по много и различни начини за наличието на хормонални промени, които се случват в него. Хормоните често са наричани химически посланици на организма.

Те изминават дълъг път, чрез кръвния поток до тъканите и органите и могат да повлияят на биологичните процеси като растеж, метаболизъм, зачеване, на настроението и други.

Но хормоналният дисбаланс може да бъде открит в забележими промени, свързани със състоянието на влагалището.

Такива могат да бъдат нетипични кървави течения, овуларни течения (по време на овулация има леко зацапване в розово), както и вагинална сухота. С напредването на възрастта нивата на женския хормон естроген намаляват.

Тези симптоми могат да се проявяват преди появата на менопауза, както и в пременопаузата. Ако сте в менопауза симптомите са нормални, но в случай че сте далеч от възрастта за менопауза е добре да се консултирате със специалист.

Наличие на инфекция

Влагалището поддържа естествено кисела среда. Киселинността на вагината е 4,5. Във влагалищната среда има малко количество бактерии, които са полезни и действат като бариера.

Но, когато нивото на киселинност бива нарушено, се увеличава и рискът от настъпването на вагинални инфекции.

Първият показател за наличието на такава инфекция е течение с белезникав цвят, понякога може да прилича на извара като текстура, да има неприятен мирис, парене, сърбеж и зачервяване.

Вагиналните инфекции са напълно лечими, стига щом забележите симптомите да обърнете внимание на състоянието си и да потърсите лекарска помощ. 

Промени след прием на медикаменти

Приемът на антибиотици, противозачатъчни и други медикаменти също могат да окажат влияние върху  естествената вагинална среда. Някои видове противозачатъчни хапчета могат да предизвикат вагинална сухота поради техните хормонални ефекти върху тялото.

При други медикаменти, като антибиотиците, често срещана е появата на  гъбични инфекции. Ако се налага да приемате някакви лекарства, обърнете внимание на това дали има промени в  състоянието на вашата вагина.  

Свързани статии

По сериозен проблем

Ракът на шийката на матката е сред трите вида рак, които най - често засягат женското здраве. За съжаление симптоми на заболяването в начален стадий рядко могат да се проявят, затова е препоръчително да посещавате редовно профилактични гинекологични прегледи.  

Следете и за необичайно обилно кървене, кървене и болка по време на секс, обилно кървене между месечните цикли. Въпреки това, тези симптоми могат да бъдат причинени от наличието на инфекция или раничка на шийката на матката, но изискват задължително консултация с лекар. 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Пешо от Елин Пелин ( преди 8 години )
Ако е хванала паяжина,работата е ясна!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар